I SAMARBETE MED CHROMOGENICS
Bildkälla: Stockfoto

Glasteknologibolaget ChromoGenics står inför genombrott och möjligheten att skörda frukterna efter många års hårt arbete

Glasteknologibolaget ChromoGenics står inför genombrott och möjligheten att skörda frukterna efter många års hårt arbete

ChromoGenics är ett miljöteknikbolag med fokus på utveckling och kommersialisering av dynamiska glas och solskyddslösningar för byggnader. Efter ett par tuffa år befinner sig ChromoGenics, som är noterade på Nasdaq First North Growth Market, nu mitt i en händelserik period som inom kort kan leda till ett efterlängtat genombrott på den internationella marknaden.

ChromoGenics har utvecklat ConverLight, ett komplett koncept av energieffektivt fasadglas för kontroll av värme- och ljusinsläpp. ChromoGenics dynamiska solskyddsglas reducerar solvärmeinstrålning med över 90 procent. Glasen kan integreras med fastigheters styrsystem och kontrolleras med sol och temperatursensorer. Resultatet är ett behagligt inomhusklimat där brukaren alltid har fullutsyn, oberoende av årstid och klimatzon.

Byggnader med glasfasader innebär normalt stora kostnader för värme för den kalla årstiden och för kyla för den varma årstiden. ConverLight glas fungerar som ett automatiskt klimatskydd som minskar oönskad solvärmeinstrålning innan det ens kommer in i byggnaden, vilket håller lokalerna svala och genererar ett stabiliserat inomhusklimat som anpassas efter årstid och väder. Genom att ersätta befintliga glaslösningar med ConverLight kan fastighetsägare uppnå en energibesparing på uppemot 40 procent.

Närmar sig en brytpunkt

Arbetet med att kommersialisera ConverLight inleddes år 2016. ChromoGenics VD Jerker Lundgren betraktar de senaste fyra åren som en slitsam men lärorik period. Nu närmar sig ChromoGenics en brytpunkt eftersom bolaget är på gång att uppnå den processtabilitet och produktkvalitet som man strävat efter sedan start. Nu ligger proof-of-concept nära i tiden, vilket innebär att ChromoGenics inom kort kan lansera sina dynamiska glas och solskyddslösningar till fönstertillverkare runtom i världen.

– Eftersom vår teknik är unik i sitt slag så är den resurskrävande i början av utvecklingsfasen, dels med att utveckla produktionsprocessen med flera moment, dels investeringstung i maskinpark. Hittills har ChromoGenics varit i händerna på underleverantörer som äger sin produktionsutrustning, men våren 2019 togs ett investeringsbeslut om att förvärva egen produktionsutrustning som driftsätts under sommaren 2020 i Uppsala. Vi har nu åtgärdat den svagaste länken i vår produktionsprocess och gör oss redo att starta upp en fullskalig produktionsprocess till hösten. Nu när vi själva äger hela produktionskedjan kan vi kvalitetssäkra hela processen från start till mål. Det ökar också vår produktionskapacitet rejält, säger Jerker Lundgren.

Låg belåningsgrad och genomtänkt immaterialrättsligt skydd

– Under våren har vi dessutom arbetat målmedvetet med att successivt sänka vår kostnadsbas, vilket innebär att vi nu inom räckhåll också kan nå en lönsam produktion. De senaste fyra årens kommersialiseringsprocess har varit mer utdragen än vi kunnat ana, men vi har en låg belåningsgrad och fortsätter kontinuerligt arbetet med att se över våra kostnader. Vi har även ett mycket genomtänkt immaterialrättsligt skydd för våra produkter, vi har inte mindre än arton patentfamiljer som vi arbetar med successivt, säger Jerker Lundgren.

Han har varit engagerad i ChromoGenics sedan 2011. Jerker Lundgrens främsta drivkraft är att bevisa för den globala marknaden att ConverLight är ett fasadkoncept som verkligen fungerar. Marknaden för ConverLight är omfattande och global, inte minst i länder vars klimat präglas av höga temperaturer mer eller mindre året runt. Hans tilltro till konceptet är hög, trots de senaste årens motgångar.

Stort intresse från fönsterproducenter i hela världen

Den produktionsutrustning som ChromoGenics investerat i har fullt utbyggd en kapacitet att producera ca 500 000 kvadratmeter elektrokrom folie per år. På företagets andra produktionsanläggning i Uppsala tillverkas för närvarande monteringsklara fasadglas, men Jerker Lundgrens målsättning är att ChromoGenics inom kort ska börja producera och sälja elektrokrom folie för applicering i alla typer av fönster via ett globalt samarbets- nätverk, oavsett tillverkare. Det innebär i sin tur att fönsterproducenter runtom i världen enkelt och smidigt kan inkludera ConverLight i sina befintliga produkter.

– Intresset från fönsterproducenter i Europa och övriga världen har hittills varit stort, många ser potentialen i vår lösning. Många slutkunder har också fått upp ögonen för ConverLight konceptet. Fördelen med att producera och transportera vår elektrokroma folie snarare än färdiga glasösningar är att den väger betydligt mindre, vilket möjliggör en mer miljövänlig, snabbare och mer flexibel logistikkedja, säger han.

– Det känns viktigt att kommunicera öppet kring de problem och utmaningar vi stött på de senaste fyra åren. Samtidigt vill jag understryka att vi nu definitivt är på väg ut från en situation som varit besvärlig och påfrestande. Vi är definitivt på väg åt rätt håll. Våra tester visar exempelvis att den produktionsutrustning vi investerat i håller måttet och levererar glädjande resultat, säger Jerker Lundgren.

Fakta: ChromoGenics grundades 2003. Bolaget är baserat i Uppsala och har sitt ursprung i världsledande forskning på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. ChromoGenics aktie (CHRO) är sedan 2017 noterad på Nasdaq First North Growth Market.

Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med ChromoGenics. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER