Bildkälla: Stockfoto

Göteborgsregionen behöver minst 7 000 nyanställningar för att klara av elbilarnas framfart

Det kommer att behövas minst 7 000 nyanställningar i Göteborgsregionen under de närmaste åren i samband med elektrifieringens framfart i fordonsbranschen. Det skriver Business Region Göteborg, BRG, i ett pressmeddelande.

För att kunna realisera detta har BRG tillsammans med bland annat Göteborgs stad och Novo Energy, samriskbolaget mellan batteritillverkaren Northvolt och Volvo Cars, ingått en avsiktsförklaring om att bidra med resurser till utbildning för den industriella omställningen. Stödet kommer att ta sin utgångspunkt i Novo Energys behov.

Parterna har också tagit fram en plan på 12 insatser som ska genomföras. Här ingår bland annat att kommunerna ökar antalet relevanta utbildningar inom gymnasier och yrkesvuxenutbildning samtidigt som det görs satsningar för att få fler att vilja söka.

"Man skulle kunna beskriva planen som en nulägesbeskrivning och en att-göra-lista. Men för att nå framgång och vara ledande på kompetens inom batteri-och fordonsindustrin är samverkan mellan företagen, arbetsmarknadens parter och offentliga aktörer en förutsättning. Flera arbetsgrupper är redan i gång", säger Anna-Lena Johansson på BRG som är ansvarig för att koordinera arbetet.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER