Bildkälla: Stockfoto

Guldet kan nå ny toppen på 2 130 dollar enligt WisdomTree, utesluter inte sociala spänningar under 2021

WisdomTree bedömer att de enorma stimulanser som sjösatts för att lindra effekterna från covid-19 kan leda till högre inflation och en ökad statlig skuldsättning. Att betala av skulderna faller oftast på de yngre och mindre tillgångsrika generationerna vilket kan leda till sociala spänningar över generationer. Det i sin tur öppnar för frågan om inte 2021 blir ett nytt år av social oro. Det gör också att guldet igen uppstår som en hävstång mot geopolitisk oro och ses som en säker tillgång.

I WisdomTrees prognoser förväntas inflationen i USA nå 2,6 procent sommaren 2021. Det är över Federal Reserves temporärt tillåtna mål om 2 procent. Kärninflationen spås gå upp från 1,4 procent till 2,0 procent i andra kvartalet 2021, vilket indikerar en bredare prisökning.

Den tioåriga räntan väntas av marknaden mer än fördubblas från 0,50 procent-nivån i augusti 2020. Samtidigt väntas dollarn fortsätta att försvagas. Denna divergens mellan dollarn och räntorna kopplar till den stigande skuldoron.

Allt inräknat bedömer WisdomTree i sin konsensusprognos (som exkluderar för ytterligare bullbeteende kring guldet) att guldet kan stiga till 2 130 dollar per uns och därmed sätta en ny toppen från tidigare 2 075 dollar per uns i augusti 2020.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER