Bildkälla: Stockfoto

H&M ökar ansträngningar kring återvinning av kläder - WSJ

Wall Street Journal hade under helgen en lång artikel om klädbolaget H&M och dess arbete med
att minska koldioxidavtrycket genom återförsäljning av begagnade kläder, lagning och uthyrning av kläder.

H&M presenterade i bokslutet för 2020/2021 nya målsättningar, bland annat ska H&M-gruppens försäljning senast 2030 ska fördubblas och koldioxidavtrycket halveras.

Inte långt från företagets huvudkontor i centrala Stockholm finns en H&M-ägd butik med begagnade kläder från märken som Prada och Zara. Balklänningar och bröllopsklänningar kan hyras i fem dagar, medan det listas priser för skräddarsydda och reparationstjänster, skriver Wall Street Journal.

Detta erbjudande finns i dag i en handfull städer i Europa men det är en modell som H&M hoppas kunna rulla ut på andra håll. H&M vill positionera sig som mer miljövänligt i en tid då shoppare och aktivister är alltmer oroade över effekterna av engångsmode.

H&M försökte sälja begagnade kläder på 1990-talet, men lade senare ned försöket. Sedan 2013 har företaget samlat in kundernas begagnade plagg i butikerna för återförsäljning eller återvinning, men cheferna säger att de inte kan avgöra hur stor andel av dessa varor som har omvandlats till nya kläder.

"Det är fortfarande lite knepigt", säger H&M:s verkställande direktör Helena Helmersson i en intervju med WSJ.

Att öka återvinningen av kläder är en viktig prioritering för Helmersson, företagets tidigare hållbarhetschef, som menar att H&M kan fortsätta att öka försäljningen utan att skada planeten. Uppgifter från den ideella Ellen McArthur Foundation visar att endast 1 procent av de använda textilierna återvinns till nya textilier globalt sett, skriver WSJ.

H&M arbetar separat för att använda data för att bättre förstå konsumenternas köpmönster så att företaget bara producerar det som det kan sälja, vilket är ett annat sätt att minska utsläppen, säger Helmersson.

"Ingen hävdar att mode i sig är något dåligt", sade Helmersson. "Det är systemet bakom modet som vi måste förändra."
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER