Bildkälla: Stockfoto

Högre minimilöner leder till högre priser i Tyskland

I Tyskland leder högre minimilöner till att företagen höjer sina priser. Det kan även leda till att personalens förmåner dras in samt att deras möjligheter till interna utbildningar begränsas. Det visar en ny studie från Ifo-institutet.

Den 1 oktober kommer den tyska regeringen att höja minimilönerna i landet till 12 euro per timme, från 10,45. Bland de tillfrågade företagen anställer 30,7 procent personal för mindre än 12 euro i timmen. 58,3 procent av dessa planerar nu på att höja sina priser.

"Detta kommer sannolikt att förvärra inflationen, som redan är hög", säger ifos arbetsmarknadsexpert Sebastian Link.

För att handskas med löneökningarna planerar alltså flera företag att höja sina priser. Enligt Ifos siffror förväntar sig 49,4 procent av de tillfrågade företagen att inköpspriserna kommer stiga. Enbart 12,7 procent planerar på att säga upp personal som en konsekvens.

En majoritet på 52,8 procent väntar sig samtidigt att deras vinster kommer sjunka. Men konsekvenserna kan bli flera även för de anställda. 18,3 procent av företagen planerar på att dra ned på arbetspassen i form av arbetade timmar medan 17,6 procent planerar på att minska lönekomponenterna som bonusar och förmåner.

Vidare säger företagen att de är villiga att dra ned på sina investeringar (21,3 procent) respektive sina utbildnings- och kvalifikationskurser (11,1 procent).

"Följaktligen planerar den stora majoriteten av de berörda företagen varken att ersätta arbetskraft som blivit dyrare med kapital eller att investera i sina anställdas kunskaper för att öka deras produktivitet", säger Link.

Ifo är en av de tyngsta ekonomiska tankesmedjorna i Tyskland. Tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung menar att det är den tyngsta i landet.

Tyskland är Europas största ekonomi och en mycket viktig handelspartner för Sverige.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER