Enligt prognoschefen Timo Wollmershäuser har Tyskland en "strukturell kris".
"För lite investeringar görs, särskilt inom tillverkningsindustrin, och produktiviteten har stagnerat i flera år. Vi har också en ekonomisk kris. Orderläget är dåligt och köpkraftsvinsterna leder inte till ökad konsumtion utan till ökat sparande eftersom människor är oroliga", säger Wollmershäuser.
När Ifo försöker titta framåt ser de även då en något dystrare bild än tidigare. För 2025 sänks tillväxtprognosen till 0,9 procent, från 1,5. Vid 2026 väntas ekonomin växa 1,5 procent.
Wollmershäuser beskriver det som att den tyska ekonomin "har fastnat" medan andra länder känner av ett uppsving.
Positiva tecken går att se inom inflationen, som väntas sjunka till 2,2 procent i år för att sedan landa på 2 procent 2025. Vid 2026 och 2027 väntas den ligga på 1,9 procent.
Men arbetsmarknaden väntas försämras något under det innevarande året. Den väntas i år stiga till 6 procent (5,7 procent 2023). Vid 2025 faller den tillbaka något till 5,8 procent och sedan till 5,3 procent 2026.
Statsfinanserna väntas försämras något under 2024.
"Underskottet i statsbudgeten kommer sannolikt att uppgå till 2,0 procent av den ekonomiska produktionen i år och sjunka till 1,3 procent respektive 0,9 procent under de kommande två åren", skriver Ifo.
Tyskland har länge varit Europas största ekonomi men kämpar nu med flera olika utmaningar. Det går bland annat att se inom näringslivet, där stora företag som Volkswagen har det tufft.
Volkswagen meddelade tidigare i veckan att de planerar lägga ned fabriker i Tyskland för att dra ned på sina kostnader. Om det blir fallet hade det varit första gången bolaget lade ned en tysk fabrik.