Bildkälla: Stockfoto

Initiator Pharmas vd: Villkoren i kapitalanskaffningen är skäliga

Forskningsbolaget Initiator Pharmas vd Claus Elsborg Olesen ser villkoren i de utannonserade kapitalanskaffningarna som skäliga, och anser att förutsättningarna för att lyckas inom den nya terapeutiska indikationen trigeminusneuralgi är goda.

- Jag är väldigt exalterad över de investerare vi fått in. Vi har en stark ägarlista, men vi har saknat några av dessa större cornerstone-investerare. Nu får vi in Linc och Adrigo Asset Management vilket vi ser som en tydlig validering av vad vi gör, säger Claus Elsborg Olesen i en intervju efter nyheten.

- Det här är ett definierande ögonblick för Initiator Pharma inför framtiden, tillägger vd:n.

Forskningsbolaget har meddelat en garanterad företrädesemission samt en riktad nyemission på drygt 30 miljoner kronor vardera.

Huvuddelen av nettolikviden ska gå till att finansiera en breddning av den kliniska pipelinen till trigeminusneuralgi, en särläkemedelsindikation inom svår neuropatisk smärta. Det nya läkemedelsprojektet har namnet IPTN2021.

Teckningskurserna i båda transaktionerna lyder 3,70 kronor per ny aktie, motsvarande en rabatt om cirka 15 procent mot en volymvägd snittkurs. Rabatten är något högre mot gårdagens stängningskurs om 4,73 kronor.

- Jag tycker att villkoren är väldigt rimliga. Inom biotekniksektorn är finansiering centralt om man ska ta läkemedel till marknaden. Vi får in pengar från duktiga och långsiktiga investerare. Visst är det en rabatt men den är lika stor i företrädesemissionen, resonerar bolagschefen.

På det här sättet hoppas bolaget kunna upprätthålla en god balans mellan större namn på den institutionella sidan och de befintliga aktieägarna.

Claus Elsborg Olesen ställer sig positiv till det faktum att man lyckats attrahera vad som beskrivs vara renommerade institutioner trots att man är ett relativt litet bolag noterat på Spotlight Stock Market.

- De såg att vi har läkemedel som är både first-in-class och best-in-class med goda profiler vilket vi har sett från de kliniska studierna, säger vd:n.

- Vi har också stor kontroll över vårt eget öde. Trots att vi arbetar med många kontraktsorganisationer och outsourcar många aktiviteter sköter vi mycket internt. Jag tror det rimmar väl med vad de betraktar som framgångsfaktorer inom bioteknik.

Linc som är finansprofilen Bengt Julanders investeringsbolag och hedgefondspecialisten Adrigo går in med 17,5 respektive 8 miljoner kronor var, och utgör också garanter i företrädesemissionen.

Hittills har Initiator Pharma sysslat med erektil dysfunktion, genom programmen IP2018 och IPED2015. De uppges fortlöpa väl, även om tidslinjerna av naturliga skäl beror på hur coronapandemin utvecklar sig.

Nu hoppar man in på särläkemedelsområdet, men enligt bolagschefen finns det gemensamma nämnare.

- Ofta när folk tänker på erektil dysfunktion associeras det inte med det centrala nervsystemet. De bakomliggande molekylerna, monoaminerna, spelar en viktig roll i många fysiologiska tillstånd så som smärta, säger vd:n och fortsätter:

- Vad vi har är molekyler som kan reglera monoaminerna i hjärnan. Det som gör dem unika är att de ger många av fördelarna men utan de negativa konsekvenserna, vilket man kan ofta se hos liknande substanser.

Trigeminusneuralgi är mycket ovanligt, varför det klassas som en sällsynt sjukdom. Det har en prevalensgrad på mellan 10 och 20 personer per 100 000, och det finns för närvarande bara en FDA-godkänt behandling på marknaden - Carbamazepin. Det lanserades för över 50 år sedan, enligt Läkartidningen.

Vd:n konstaterar att det rör sig om en idiopatisk sjukdom, alltså att patologin ännu inte har klarlagts. Han ser ändå potential för projektet att lyckas.

- Vi har för avsikt att behandla och lindra symptomen för patienterna. Vi kan se i prekliniska modeller att vi har en väldigt bra smärtlindrande profil. Det är inte bara så att monoaminer ligger bakom utan vi har också stödjande data för att satsa på detta, säger vd:n.

Det faktum att substansen som används är baserad på IPED2015 anses vara till stor fördel, givet den positiva kliniska data som kommit därifrån.

Har ni kompetensen för att lyckas inom särläkemedel?

- Vi kommer göra som vi alltid har gjort, vi har ett starkt team inom utveckling och sedan samarbetar vi med ledande opinionsbildare (KOL). Det är självklart så att trigeminusneuralgi är annorlunda, men vi har haft dialoger med opinionsbildare och specialiserade läkare på detta område som stödjer vårt case, svarar Claus Elsborg Olesen.

- Sedan är det en sällsynt sjukdom. Studierna behöver inte vara lika stora och är inte alls lika dyra att genomföra, så vi kan ta preparatet ganska långt i klinik med de pengar vi tar in.

Bolagschefens uppfattning är att ett bolag som Initiator Pharma hade kunnat ta ett preparat inom trigeminusneuralgi hela vägen till marknaden.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER