Enkäter visar på att institutionella investerare i USA har hög andel kassa och övervikt mot defensiva sektorer, skriver Enter-förvaltaren Jon Hyltner och räntechefen Gustaf Tegell i den senaste marknadsanalysen från fondbolaget.
Året har startat med en synkroniserad uppgång för risktillgångar, och mot bakgrund av flera utvecklingar på finansmarknaderna kunde man tänka sig att det råder en övervägande optimism bland investerare.
"Det verkar dock inte vara fallet. Enkäter för den amerikanska marknaden pekar på att institutionella investerare har en hög andel kassa och övervikt mot defensiva sektorer. Vårt intryck är att detsamma råder för den svenska marknaden. Förväntningarna på konjunkturen och bolagens vinster är på låga nivåer", kommenterar Hyltner och Tegell.
Pessimismen globalt bedöms antagligen till stor del grundas på förväntan om en svagare global ekonomisk utveckling.
Kina är ett land som lyfts fram i marknadsanalysen, och Enter-förvaltarna anser att Kinas betydelse för världsekonomin inte kan understrykas nog.
"IMF förväntar sig att Kina kommer att stå för 33 procent av global BNP-tillväxt i år och resten av Asien för ytterligare 30 procent. Stimulanserna som kinesiska myndigheter nu genomför kan få märkbara effekter", förklarar Hyltner och Tegell.
Deras uppfattning är att ett Kina som accelererar skulle kunna vara det som behövs för att få fart på den tyska och europeiska konjunkturen.
Enter-förvaltarna skriver avslutningsvis att trots en kraftig återhämtning på börsen, så förefaller investerarkollektivet vara försiktigt inställda till börsen samt att Kinas stimulanser mycket väl kan förbättra konjunkturbilden under detta år. En förbättrad konjunktur och pessimistiska investerare bedöms vara en bra kombination för tillgångsslaget aktier.