Samtidigt är bolånejätten skeptisk till att följa efter ECB.
- Jag tror samtidigt att det vore ett misstag om Riksbanken rakt av följer ECB:s höjningar av styrräntan, även om en mindre höjning än ECB:s skulle kunna påverka kronkursen negativt och höja den importerade inflationen. Sveriges – relativt EMU-ländernas – sämre ekonomiska tillväxt, större räntekänslighet och boprisfall bör rimligen väga tungt i räntebeslutet. Historiska erfarenheter visar dessutom att man inte bör stirra sig blind på mycket osäkra valutakurseffekter, säger Robert Boije.
Chefsekonomen pekar på att bostadspriserna fallit tungt de senaste månaderna och att de nu har närmat sig bolåneinstitutet tidigare prognos om ett fall på 20 procent från toppen i flera regioner. Upprevideringen som har skett kring prognosen för bolåneräntan har inte föranlett en prognosförändring med större bostadsprisfall. Huspriserna väntas enligt SBAB falla med 22 procent medan bostadsrätterna väntas sjunka 19 procent.
- Det går inte att utesluta ett större boprisfall än vad vår prognosmodell visar om bolåneräntorna går upp mer än vad vi nu bedömer. Elprisernas långsiktiga utveckling kan också komma att påverka särskilt priserna på hus men här är osäkerheten alltjämt mycket stor. Enligt den aktuella terminsprissättningen på Nord Pool ser just nu elprisuppgången för den kommande vintern inte lika dramatisk ut som nyligen. Samtidigt indikerar den en större prisuppgång nästa vinter, säger Robert Boije.
SBAB pekar också på att byggsektorn har fått en trippelsmäll riktad mot nybyggnationer i form av stigande räntor, inflation och generellt ökade byggkostnader kombinerat med fallande priser i andrahandsmarknaden.