Bildkälla: Stockfoto

Investeringschef på Ostrum ser flera vinnaraktier på digitaliseringen

Investeringschef på Ostrum ser flera vinnaraktier på digitaliseringen

Jean-Louis Scandella som är aktieinvesteringschef på Ostrum Asset Management, en del av Natixis, ser positivt på digitaliseringen och bedömer att vi är nu inne på den tredje stora vågen. Den uppges vara betydligt större än de två föregående, och han ser även positivt på ett antal innehav samt sektorer som anses ligga i framkant vad gäller digitalisering.

Scandella berättar under eventet Three Strategists Conference som anordnas av Allianz, Naxitis och HSBC att digitaliseringen är nu inne på sin tredje stora våg. Den första vågen innebar att anglosaxiska värderingar inom finans spred sig ut i världen, vilket inbegriper bland annat en ökad betoning på aktieägarvärde. Den andra vågen var globaliseringen, med ökad handel mellan länder. Många inhemska bolag omvandlades till internationella konglomerat med högre andel internationell försäljning, däribland franska Nestlé.

”Den tredje vågen är mycket större än de föregående och har precis börjat”, förklarar Scandella som har ett förflutet som aktiechef på Barings Asset Management.

Den tredje vågen innebär att information omvandlas till data, som sedan samlas ihop. Därefter lagras data på något ställe, som sedan analyseras.

Han tillägger att det finns vissa baksidor med digitaliseringen och nämner bland annat massövervakning som pågår i Kina, vilket sker med hjälp av ansiktsigenkänning.

Ostrum-chefen, som har ett övergripande ansvar för ett flertal aktiefonder, tror likväl att de bolag som inte klarar av att digitaliseras kommer att dö ut, varför han ser det som viktigt att investerare håller koll på denna stora trend som pågått i många år.

Med det sagt behöver symbolerna för digitaliseringen inte nödvändigtvis vara bra investeringar, menar Scandella.

”Uber är en symbol för digitaliseringen. Hur kan det vara en dålig investering? Uber har en historia som sträcker sig över tio år och förlorade två miljarder dollar förra året”, förklarar Scandella.

Investeringschefen lyfter istället fram LVMH som den största vinnare på digitaliseringen i hans egna aktieportföljer, det franska lyxkonglomeratet. Aktien är upp runt 32 procent sedan årsskiftet.

”De har runt 70 lyxvarumärken och vi pratar inte om digitala och virtuella saker utan handväskor, viner, konjak, slipsar… Alla typer av lyxartiklar”, säger Scandella och tillägger:

”De spenderar nu runt 50 procent av marknadsföringsbudgeten på digitala kanaler”.

Han nämner att LVMH är duktiga på att marknadsföra sig själva via influencers, och en stor del av marknadsföringsbudgeten ägnas åt denna typ av marknadsföring.

Han ser även positivt på att LVMH använder sig av virtuella butikskoncept, som han menar i viss humoristisk anda nästan är bättre än de fysiska butikerna.

Därefter går Ostrum-chefen över till fordonsindustrin.

”Bilar väntas bli mer elektriska och autonoma, och de kommer i framtiden sannolikt delas i högre utsträckning mellan människor”, kommenterar Scandella inledningsvis.

Investeringschefen menar dock att investerare inte bör enbart fokusera på bolag från den så kallade nya ekonomin, med Alphabet-bolaget Waymo och Tesla som exempel.

”Min personliga gissning är att det blir BMW som blir vinnare, alltså ett bolag från den gamla ekonomin”, berättar Scandella.

Hans uppfattning är att kvalitetsbolag med starka varumärken som genomgår digitalisering är högintressanta investeringsobjekt. Vidare tror han att de bolag som i dagsläget redan är starka kommer att stärkas ytterligare av digitaliseringen medan de som är svaga riskerar att gå under. Detta uttrycks som en darwinistisk process.

Vad gäller den gamla ekonomin imponeras han av de digitala framstegen inom tre sektorer, i form av konsumtionsvaror, hälsovårdssektorn och försäkringsbranschen.

I fallet konsumtionsvaror utgör den nätbaserade försäljningen endast en mindre del av den totala försäljningen men mycket i bakgrunden är digitalt, bland annat leveranskedjan och produktutvecklingen. Dagligvarujättar som Nestlé och Unilever samt kosmetikabolaget L'Oréal används som exempel på bolag som lyckats digitalisera verksamheterna i hög utsträckning.

Inom hälsovård pekar han på att branschen rör sig mot att bli allt mer uppkopplad, vilket möjliggör kartläggningar av hälsovanor.

Försäkringsbranschen anses också ha kommit väldigt långt vad gäller digitalisering, och ett stort innehav i Scandellas aktieportföljer på Ostrum är Ping An Insurance. Det är ett kinesiskt försäkringsbolag som beskrivs ligga i teknologisk framkant.

”Man går in på sin Ping An-app i mobilen, klickar på skadan som åsamkats bilen och sedan erhåller man ersättning i loppet av en dag. Ping An Insurance behöver inte veta någonting, då de har datacenter som håller koll på bilen och skadan”, berättar aktieinvesteringschefen.

Avslutningsvis nämner Scandella att han inte är imponerad av den globala banksektorn på digitaliseringsområdet. Hans uppfattning är att sektorn ligger efter i den digitala utvecklingen.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER