Bildkälla: Stockfoto

Katalysen & Partners har fullt fokus på exit i portföljen - siktar på notering i Q1-Q2 nästa år

Katalysen & Partners siktar just nu på att ta in 23,5 miljoner kronor genom en crowdfundingrunda hos E-aktiebok. Parallellt arbetar investmentbolaget för fullt med att kunna bevisa sin modell genom att göra sin första exit. Det säger grundaren och vd:n Peter Almberg till Finwire.

Crowdfundingen är den första i sitt slag hos E-aktiebok, ett bolag som ingår i finanskoncernen Spotlight Group. Totalt har 93 investerare investerat och än så länge är 17 miljoner kronor säkrat. Teckningskursen är 48 kronor, vilket är en rabatt med 13 procent mot senaste värderingen. Minsta investering är satt till 3 840 kronor. BDM, som ägs av bland annat Peter Almberg och Heiner Weber, investerar 10 miljoner kronor.

“Kapitalet kommer att användas till primärt tre saker - nya investeringar, följdinvesteringar och vår drift. Rundan är en så kallad pre-IPO”, säger Peter Almberg.

Intresset från marknaden för bolaget är enligt Almberg bra. Han själv har satt upp ett tydligt mål för den närmaste tiden.

“Allt handlar just nu för oss att påvisa att vi kan göra exit. Vårt fokus är på att antingen genomföra en exit eller visa att vi kan göra en exit. Det tror vi är väldigt viktigt för dels våra investerare men även för oss som organisation”, säger Almberg.

Katalysen siktar på att notera sig under det första eller andra kvartalet nästa år. Innan dess skall också företaget kunna bocka av frågan om just exit i något av portföljbolagen.

“Annars tror vi inte det är riktigt att gå till börsen. Sedan är det klart att vi inte skulle tala om att vi arbetar på exit om det inte pågick något under ytan”, säger han vidare.

Katalysen & Partners har totalt 23 bolag i portföljen med en spridning runt om i Europa. Peter Almberg som har grundat investmentbolaget vill göra det rationellt för privata investerare att investera i startupbolag, en marknad som annars primärt är tillgänglig för venturefonder. Almberg själv rönte stora framgångar som tidig tech-investerare på 80- och 90-talet. Därefter blev det arbete med musik under många år. Sedan flera år tillbaka är han tillbaka i fintech-sektorn. Idag har bolaget kontor i Stockholm, men även i Genève, Schweiz, där Almbergs partner Heiner Weber är baserad.

Framöver kommer företaget också att etablera sig i tech-metropolen San Francisco.

Katalysen arbetar med en mix av investeringar. I vissa fall går man in med expertis medan man i andra fall går in som grundare. Avkastningen är absolut högst i samband med att man går in som medgrundare. Enligt Almberg har avkastningen då varit 28x. I vanliga investeringar ligger den på 13x.

“Vi sänker risken väsentligt i våra investeringar i och med att vi är partners. Vi engagerar oss bortom bara kapitalet. Det gör att man ökar sannolikheten för att bolaget skall lyckas och därmed också skapa en bra avkastning på vår investering. För många entreprenörer är det här väldigt viktigt och det gör oss attraktiva som investerare. Många andra bolag erbjuder inte expertis utan bara kapital”, säger Almberg.

Han räknar med bra fart framöver.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER