Bildkälla: Stockfoto

Kinas militär övar allt närmare Taiwan i skuggan av presidentinstallation

Kinas militär har seglat och flugit allt närmare Taiwan och iscensatt attacker på utländska fartyg i skuggan av att ön på måndag ska installera sin nya president Lai Ching-te, rapporterar Reuters med hänvisning till källor i Taiwans regering.

Sedan slutet av april har ett ökande antal kinesiska militärflygplan och fartyg genomfört övningar som har oroat Taiwan, bland annat genom att ha närmat sig öns angränsande zon som ligger 44 kilometer utanför kusten.

Den 14 maj flög 15 kinesiska plan in i Taiwans luftrum och genomförde "gemensamma stridsberedskapspatruller". Vissa av planen simulerade attacker mot utländska fartyg som passerade södra Taiwansundet eller Bashi-kanalen.

"De är som flugor som surrar runt omkring oss varje dag", säger en källa till Reuters.

Kina brukar normalt sända iväg runt fyra fartyg i närheten av Taiwan åt gången men den 11-12 maj befann sig ett tiotal fartyg i området.

Kina har ökat militär och politisk press på Taiwan i samband med förberedelserna för installationen av nya presidenten Lai Ching-te. Kina betraktar Taiwan som en del av sitt territorium.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER