"Återhämtningen drivs av årets snabba ekonomiska återhämtning, som har drivit upp efterfrågan på el mycket snabbare än vad koldioxidsnåla leveranser kan hålla jämna steg med. Den kraftiga ökningen av naturgaspriserna har också ökat efterfrågan på kolkraft genom att göra den mer kostnadskonkurrenskraftig", uppger IEA.
Efterfrågan på kol väntas öka med 6 procent i år. Kolet används också för bland annat stål. Den totala efterfrågan är dock lägre än rekordåren 2013-2014. IEA flaggar dock för att man kan nå en rekordhög efterfrågan under nästa år.
"Kol är den enskilt största källan till globala koldioxidutsläpp, och årets historiskt höga nivå av kolkraftproduktion är ett oroande tecken på hur långt ifrån världen är i sina ansträngningar att få utsläppen att minska mot nettonoll", säger IEA-direktören Fatih Birol.
Kina som svarar för över hälften av elproduktionen från kol väntas öka sin användning med 9 procent. Indien når ett nytt rekord och växer 12 procent. Även i USA och Europa väntas kolanvändningen öka, även om det är kortsiktigt. Nästa år väntas kolanvändningen minska i såväl Europa som USA.