Konsumentpriserna i Sverige ökade mindre än väntat i årstakt i januari (uppdatering 4)
Bildkälla: Stockfoto

Konsumentpriserna i Sverige ökade mindre än väntat i årstakt i januari (uppdatering 4)

(uppdatering kommentarer från marknaden fem sista stycken)

Konsumentpriserna i Sverige ökade mindre än väntat i årstakt i januari. KPIF exklusive energi inkom dock högre än väntat och det verkar många analytiker ta fasta på.

På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 11,7 procent (+12,3), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 11,8 procent.

KPI minskade i månadstakt med -1,1 procentenheter. Månadsförändringen beror främst på grund av lägre elpriser vilka sjönk med 27,4 procent från december till januari.

“Prissänkningarna motverkades av ökade priser för restaurangbesök och logi, där det var prisökningar på restaurangbesök som bidrog mest. Nedgången i månadsförändringen motverkades också av höjda månadsavgifter och räntekostnader för bostadsrätter”, skriver SCB.

KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) var 9,3 procent i januari, från 10,2 procent i december. KPIF exklusive energi steg från 8,4 procent i december till 8,7 procent i januari. Det var högre än väntat då analytikernas estimat låg på 8,2 procent.

"Inte bra! Underliggande inflation stiger! Riksbank är inte klar", twittrar SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist.

Nordea skriver i en snabbkommentar att siffrorna var hökaktiga och högre än väntat. De var också klart högre än vad Riksbanken väntat sig, skriver storbanken.

Swedbank kallar siffrorna för ett "bakslag för Riksbanken". Storbanken bedömer att flera räntehöjningar är att vänta.

"Vi förväntar oss nu att Riksbanken höjer räntan med 50 punkter i april och 25 punkter i juni", skriver banken.

Även Danske Bank hade räknat med en lägre underliggande takt.

"Den underliggande inflationen tryckte 8,7 procent på årsbasis i januari, högre än vår (8,4) och Riksbankens prognos (8,15), vilket ökar trycket ytterligare", konstaterar Therese Persson, analytiker på Danske Bank, i en tweet.

Det som avvek negativt under månaden var alkohol, kläder, hälsa, transporttjänster, kommunikation, rekreation och restauranger.

Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, twittrar också.

"Problematiskt inflationsutfall! Kärninflationen visar inga tecken på att dämpas utan steg till ny rekordnotering på 8,75 procent, vilket var långt över Riksbankens prognos på 8,15 procent."

Sverige, %januari, 2023Konsensusdecember, 2022
KPI, YY11,711,812,3
KPIF, YY9,39,510,2
Konsensusdata från Bloomberg
Börsvärldens nyhetsbrev