Bildkälla: Stockfoto

Kostnaden för korten det största frågetecknet för Zwipe bedömer SvD Börsplus inför noteringen

Kostnaden för korten det största frågetecknet för Zwipe bedömer SvD Börsplus inför noteringen

Teknikbolaget Zwipe är på väg in på Oslobörsens småbolagsmarknad Merkur Market och den som tecknar aktier i emissionen blir nog inte besviken kortsiktigt. Den bedömningen gör SvD Börsplus som däremot är mer tveksamma på längre sikt även om potentialen "känns kittlande".

Analystjänsten skriver att förutsättningarna för att Zwipe ska lyckas helt klart finns på plats men att det är hög risk. Det är framför allt kostnaden för bolagets kort som är det stora frågetecknet för Börsplus. Kostnaden ligger idag runt 20-22 dollar per enhet och Zwipe bedömer att det ska ner till 3-4 dollar för att nå en miljardomsättning och nollresultat.

"Även det betraktar vi som väldigt mycket. Ett plastkort ska ju gärna vara "gratis" för konsumenten och då kan komponenterna inte kosta många dollar. Stor skillnad mot smartphones och andra dyra produkter", skriver Börsplus.

Börsplus har inte upptäckt några varningsflaggor i sin granskning av börsnoteringen. Genomsnittet efter drygt 150 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag och 2,6 för småbolag. En flagga är en signal att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter, menar Börsplus.

Länkar och källor:

www.svd.se

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER