Bildkälla: Stockfoto

Kraftigt stigande matpriser - på samma nivåer som 1980-talet

De svenska matpriserna stiger kraftigt och är uppe i en takt som ligger på historiska nivåer. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) behöver man gå tillbaka till 1980-talet för att se lika snabbt stigande matpriser.

"Under 2022 har livsmedelspriserna stigit mer än vanligt. Vi får gå tillbaka till tidigt 1980-tal för att hitta en period med lika stora prisökningar. 1980-talet är fortfarande den tidsepok där livsmedelspriserna ökade som mest!", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Enligt SCB:s Konsumentprisindex har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker speglat den allmänna utvecklingen i inflationen sedan 1980-talet. Men det senaste året har livsmedelspriserna dragit iväg och ökar nu kraftigt.

Från augusti 2021 till augusti 2022 har priserna på livsmedel och alkoholfri dryck stigit med 14 procent. Samtidigt låg inflationstakten på 9 procent i augusti.

Speciellt varugrupperna fisk, frukt, sötsaker, glass, mjölk, ost och ägg har stuckit ut med rejäla prisökningar sedan 1980-talet och fram till augusti 2022.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER