Valet av talman skapar oenighet bland partierna som siktar på att skapa Sveriges nästa regering. Det rapporterar Sveriges Radio.
ANNONS
Liberalerna har ett internt motstånd mot att Sverigedemokraterna skall få posten som talman, enligt uppgifter till radion.
Det har också funnits en praxis i Sverige. Fram till 2018 valdes talmannen från det största partiet från den grupp som innehar riksdagsmajoritet. Det finns dock inga regler kring detta. Idag är moderaten Andreas Norlén talman. Posten är viktig och kommer efter kungen i rang.
Talmannen är samtidigt viktigt för valets stora vinnare Sverigedemokraterna.
”Ja, talmannen har ju en jätteviktig funktion i riksdagsarbetet, så talmansposten är viktig för Sverigedemokraterna, precis som det är för alla partier här”, säger Jimmie Åkesson i en kommentar.
Enligt uppgifter till Sveriges Radio är Sverigedemokraternas ingång i förhandlingarna att partiet skall erhålla alla de poster som partiet har "rätt till" enligt historisk praxis. Det innebär alltså bland annat talmansämbetet. En rad ledande liberaler som Ekot talat med vill dock inte se en sverigedemokratisk talman då man menar att en sådan skulle sakna förtroende i breda folklager.
Moderaternas ledare Ulf Kristersson ville på gårdagens pressträff inte ge någon kommentar om vem han vill se på posten.
Talmannen har gett Ulf Kristersson mandat att sondera terrängen och försöka att formera en regering. Den sittande regeringen under Magdalena Andersson har formellt lämnat in sin avskedsansökan. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har efter valet den 11 september en egen majoritet.