Lannebo Europa Småbolag minskade 6,5 procent i juni - bud på Biffa och Ecoonline
Bildkälla: Stockfoto

Lannebo Europa Småbolag minskade 6,5 procent i juni - bud på Biffa och Ecoonline

Fonden Lannebo Europa Småbolag A SEK minskade 6,5 procent i juni, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 9,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 19,4 procent och är därmed bättre än index som har minskat 19,9 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard.

Inledningsvis skriver förvaltarna att finansmarknaden upplevt en ordentlig förändring i sentiment under senaste halvåret. Juni blev den sämsta månaden för europeiska aktiemarknaden sedan pandemiutbrottet. Detta på grund av inflations- och ränteoro. Investerare oroar sig för att centralbankernas hökaktiga politik ökar risken för lågkonjunktur.

Fondens främsta positiva bidragsgivare under månaden var brittiska avfallshanteringsföretaget Biffa och norska mjukvaruföretaget Ecoonline som båda mottog uppköpsbud. För Biffa var det riskkapitalbolaget Energy Capital Partners som lämnade ett icke-bindande uppköpserbjudande.

Gällande Ecoonline skriver förvaltarna att bolaget visade starka siffror i senaste kvartalsrapporten med 20 procent tillväxt i årliga återkommande intäkter.

"Apax Partners, en private equity-fond, lämnade i juni ett kontantbud på 22,75 norska kronor för EcoOnline, vilket motsvarar en premie på 69 procent. Erbjudandet rekommenderas av styrelsen och vi förväntar oss att affären kommer att genomföras", skriver förvaltarna.

I den negativa vågskålen fanns dataspelsutvecklaren Tinybuild och tjänstebolaget Uniphar. Gällande Uniphar skriver förvaltarna att bolaget sjönk på grund av det negativa marknadssegmentet i allmänhet.

Största köpen i fonden under månaden gjordes i Begbies Traynor och Tinybuild. Största försäljningarna gjordes i Accell och John Menzies.

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav Biffa, LU-VE och Beazley med portföljvikter om 5,4, 4,5 respektive 4,5 procent.

Störst geografisk exponering hade fonden mot Storbritannien med 31,7 procent följt av Tyskland på 10,9 procent.

Största sektorer var industrivaror & tjänster, finans och hälsovård med exponeringar om 41,8, 15,2 respektive 13,5 procent.


Lannebo Europa Småbolag A SEK, %juni, 2022
Fond MM, förändring i procent-6,5
Index MM, förändring i procent-9,9
Fond i år, förändring i procent-19,4
Index i år, förändring i procent-19,9
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER