Bildkälla: Stockfoto

Lannebo High Yield Allocation ökade 1,0 procent i juli - tog in obligationer från Foxway och Hedin Mobility

Fonden Lannebo High Yield Allocation steg 1,0 procent i juli, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,6 procent och är därmed bättre än index som har ökat 5,3 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av förvaltarduon Katarina Carlsson och Karin Haraldsson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att fonden steg främst på grund av den höga förräntningstakten, men också genom innehavet PWT som levererade ett starkt resultat. Utöver detta löstes även bolaget Laker in sin obligation i förtid med en premie.

Fonden tog in två nya svenska obligationer under månaden, Foxway och Hedin Mobility.

“Foxway gav ut en obligation med fem års löptid och en kupong på drygt 10 procent. Vi investerade också i bilåterförsäljaren Hedin Mobility som vi haft i fonden tidigare. Där låg kupongen på 9,5 procent och löptiden på tre år”, förklarar förvaltarna.

Under juli valde både Fed och ECB att höja styrräntan med 0,25 procent, vilket var i linje med förväntningarna. Riksbanken har inte gjort ytterligare höjningar av styrräntan från juni. På den svenska obligationsmarknaden fortsätts de 2-åriga räntorna handlas högre än de 5-åriga, vilket beskrivs indikera farhågor om en kommande lågkonjunktur.

“Stibor 3 mån-räntan, som ligger till grund för räntesättningen på våra svenska obligationer med rörlig ränta, fortsatte att öka under perioden från 3,8 till 3,9 procent”, skriver förvaltarna.

Slutligen anser förvaltarna att högre räntor och vida kreditspreadar skapar hög avkastning på företagsobligationer i dagsläget. Den årliga förräntningstakten uppgår till 8,5 procent, förutsatt ett oförändrat ränteläge.

“Både kreditdurationen, den genomsnittliga löptiden på samtliga innehav i fonden, och räntedurationen, mätt som den genomsnittliga räntebindningstiden, var i princip oförändrade under perioden. Vi har låg ränteduration som skydd mot stigande räntor”, understryker förvaltarna som sista kommentar.

De tre största innehaven i fonden vid månadsskiftet var DNB Bank, SEB och European Energy, vars andelar uppgick till 4,0, 3,6 respektive 3,3 procent av portföljen.

Gällande den geografiska fördelningen hade fonden störst exponering mot Sverige med 43,7 procent av allokerat kapital. Därefter kom Norge och Finland med exponeringarna 18,7 respektive 9,0 procent.

Största sektorer var industrivaror och tjänster, fastighet samt finans med vikterna 22,6, 18,4 respektive 15,4 procent.

Lannebo High Yield Allocation, %juli, 2023
Fond MM, förändring i procent1,0
Index MM, förändring i procent0,7
Fond i år, förändring i procent6,6
Index i år, förändring i procent5,3
Fond ett år, förändring i procent7,6
Index ett år, förändring i procent7,6
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER