Bildkälla: Stockfoto

Lannebo High Yield ökade 0,6 procent i augusti - löst in Heimstaden-obligationer

Fonden Lannebo High Yield steg 0,6 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,8 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,3 procent och är därmed bättre än index som har ökat 6,2 procent. Under det gångna helåret steg fonden 6,8 procent, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 6,4 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Katarina Carlsson och Karin Haraldsson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att månadens positiva avkastning främst beror på den höga förräntningstakten. I den positiva vågskålen låg även tyska Momox som presenterade en stark kvartalsrapport.

Vidare skriver förvaltarna att Heimstaden kom med ett återköpserbjudande på en kurs över marknadskursen och att man valde att lösa in innehavet då man anser att Heimstaden har flera utmaningar framöver. I den negativa vågskålen återfanns svaga rapporter från bygg och konsumentrelaterat.

Under månaden minskade förvaltarna innehavet i matproducenten HKScan som kämpar med låg lönsamhet. Fonden var istället med i två nyemissioner, dels i Wallenius där fonden redan äger obligationer och dels i Sdiptech.

“Bolaget förvärvar och äger bolag inom olika typer av infrastruktur, såsom vattenrening, avfallshantering och energi med ett i många fall tydligt miljöfokus. Bolaget emitterade en hållbarhetslänkad obligation med målet att minska koldioxidutsläppen med 50 procent till 2026”, skriver förvaltarna om Sdiptech.

Fonden har som strategi att hålla en låg ränteduration för att skydda fonden mot stigande räntor. Både kreditdurationen och räntedurationen var i princip oförändrade under månaden. Räntedurationen ligger på 0,6 år och kreditdurationen på 2,5 år.

De tre största innehaven i fonden vid månadsskiftet var DNB Bank, Balder och European Energy, vars andelar uppgick till 4,4, 3,8 respektive 3,5 procent av portföljen. Fondens tio största innehav motsvarade 30,7 procent av den totala portföljen vid månadsskiftet.

Gällande den geografiska fördelningen hade fonden störst exponering mot Sverige med 43,3 procent av allokerat kapital. Därefter kom Norge och Finland med exponeringarna 19,1 respektive 8,7 procent.

Största sektorer var industrivaror och -tjänster, fastighet samt finans med vikterna 23,5, 19,2 respektive 15,1 procent.

Lannebo High Yield, %augusti, 2023
Fond MM, förändring i procent0,6
Index MM, förändring i procent0,8
Fond i år, förändring i procent7,3
Index i år, förändring i procent6,2
Fond helår, förändring i procent6,8
Index helår, förändring i procent6,4
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER