Bildkälla: Stockfoto

Lannebo lanserar ny fastighetsfond - intervju med förvaltarna Tobias Kaj och Philip Hallberg

Den 15 september lanserar Lannebo sin nya fond Lannebo Fastighetsfond. Fonden som ska investera i nordiska börsnoterade bygg- och fastighetsbolag förvaltas av Tobias Kaj och Philip Hallberg. Duon kommer senast från ABG Sundal Collier och Danske Bank. Finwire har träffat förvaltarna i en intervju inför uppstarten av den nya fastighetsfonden.

”Det som gör fonden unik är att vi har möjlighet att både ta långa och korta positioner och på det sättet skapa en mycket mer aktiv förvaltning och avvika från index i en högre utsträckning än de fonder som finns idag”, kommenterar Tobias Kaj.

Kring frågan om inte fastighetsbranschen nu toppat efter en lång tids stark uppgång kommenterar förvaltarna.

”Det är ett argument jag har hört i minst 15 års tid och mitt svar har genomgående varit att jag inte håller med. Jag tror fortfarande att det finns intressanta möjligheter”, säger Tobias Kaj.

”Vår investeringsfilosofi är att man ska se dessa bolag som egentligen vilka andra bolag som helst. Vi ser på bolagen som genererar starka kassaflöden och som dessutom kan återinvestera med belåning. Vi fokuserar inte på om fastighetsvärden har peakat eller inte, utan vi tror mer på ett steady state scenario där det fortsatt kommer fortsätta spruta in kassaflöde i bolagen och att de kommer kunna återinvestera dessa. Bolagen kommer absolut fortsätta sysselsätta sitt kapital till en bra avkastning”, säger Philip Hallberg.

Förvaltarna menar att de är intresserade av bolag med en dokumenterad förmåga att skapa tillväxt i förvaltningsresultatet samt har en stark ledning som äger en stor del av aktierna. Det skapar gemensamma intressen för ledning och övriga aktieägare. Exempelvis lyfter förvaltarna fram Balder, SBB och K-fastigheter som sina toppicks under de senaste åren.

”Vi fokuserar väldigt mycket mer på personerna bakom bolagen som sitter med dina eller mina pengar och ska ta investeringsbesluten, hur duktiga de har varit på det historiskt samt hur möjligheterna ser ut för ledningen att ta bra beslut framöver istället för att titta på de fastigheter de har i portföljen idag. Bara vi har en uppfattning om att det är rimligt bra fastigheter de sitter på idag så är vi mycket mer intresserade av vad bolagen gör framgent. Så analyserar man alla andra bolag och vi anser inte att fastighetsbranschen skiljer sig där. Mer fokus på kapitalallokering än fastighetsbestånden idag”, menar Hallberg.

Gällande portföljviktningen vill förvaltarna ligga nära de regelmässiga begränsningar som finns. Ett enskilt innehav får inte överstiga 10 procent men förvaltarna menar att de tänkt ligga nära denna gräns i de bolag de har högst tro på. Samtidigt har förvaltarna inte för avsikt att ha några riktigt små innehav och vill att alla innehav ska omfatta minst 3 procent av portföljens vikt för att kunna bidra till fondens utveckling.

När det gäller styrkan i nordiska fastighetsbolag, vill förvaltarna både lyfta fram den starka banksektorn som fördelaktig för branschen men också de entreprenörsledda fastighetsbolagen där man har en huvudägare, vd och grundare i samma person.

”Många av dessa har blivit väldigt rika och jag tror inte bara att det är tur eller slump. De är väldigt duktiga affärsmän och genom att investera i deras bolag får man en möjlighet att ta rygg på dem”, säger Tobias Kaj.

När frågan kring ränteläget lyfts menar förvaltarna att de låga räntorna har haft en viss positiv effekt på bolagens resultaträkningar men menar samtidigt att det har varit en väldigt begränsad del av den resultatutveckling marknaden sett.

”Man ska komma ihåg att räntorna har fallit på grund av att inflationen har varit låg. Får vi stigande räntor ska man nog förvänta sig att vi också får en högre inflation, och hyrorna är kopplade till inflationen. Ur det perspektivet ska det till ganska stora räntehöjningar för att det ska ge fallande vinster i sektorn”, avslutar Tobias Kaj.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER