Bildkälla: Stockfoto

Lär dig investera som “Sveriges Warren Buffett” - Möt Spiltan och Per H Börjesson

Lär dig investera som “Sveriges Warren Buffett” - Möt Spiltan och Per H Börjesson

Få har väl missat framgångssagan Spiltan och deras populära fonder, men hur gick det egentligen till när den lilla aktieklubben blev miljardbolag?

I veckans avsnitt av Market Makers träffar Niklas och Fabian Per H Börjesson, vd på investmentbolaget Spiltan och omnämnd som “Sveriges Warren Buffett”.

Spiltan började som en liten aktieklubb vid Linköpings universitet för 30 år sedan och är idag ett miljardbolag med både noterade och onoterade innehav samt ett eget fondbolag.

De senaste sju åren har Spiltan i snitt ökat sitt substansvärde med otroliga 50% per år! En stor del av denna tillväxt kommer från deras innehav i spelbolaget Paradox som de investerade i för första gången redan 2010. Även utan Paradox har bolaget presterat fantastiskt, den övriga portföljen har i snitt växt med över 20% per år sedan 2011 vilket är mer än dubbelt så mycket som den svenska börsen avkastat i årstakt under samma period.

Per H Börjesson säger att hemligheten ligger i att våga tro på duktiga entreprenörer och att vara långsiktig på riktigt. Per berättar att deras aktieklubb inte tjänade en enda krona de första tre åren. Det var på grund av att de sålde och köpte för mycket, något som kostar mycket. Dessutom kräver det att man har rätt timing två gånger, både vid köp och sälj.

När Per sedan upptäckte Warren Buffett och hans investeringsstrategi förstod han att det var långsiktighet som kunde göra honom till en vinnare på börsen. Idag har Spiltan tillgångar på över fyra miljarder kronor.

Om podden

Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om hur Spiltan investerar och hur du kan applicera detta tankesätt på din egen handel.

Market Makers släpps varje torsdag och finns där poddar finns.

LYSSNA PÅ HELA AVSNITTET

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER