Bildkälla: Stockfoto

Lkab tvingas dra ner produktionen på grund av krisen på Malmbanan

Gruvjätten LKAB tvingas dra ner produktionen i ett första steg med cirka en miljon ton järnmalmsprodukter per år, efter problemen med urspårningen på Malmbanan. Det framgår av ett pressmeddelande.

"I ett första skede minskar vi nu med cirka en miljon ton per år. Men läget är så allvarligt att om vi inte kan köra fler malmtåg måste vi stoppa ännu mer verksamhet och varsla personal", säger LKAB:s vd Jan Moström

LKAB skriver att järnmalmsprodukter motsvarande mer än 600 fulla tåg ligger i högar i Kiruna och Svappavaara och det är oklart när dessa kan levereras till kunder. Urspårningarna orsakade totalt 76 dygns stopp i trafiken och LKAB förlorade intäkter om cirka 100 miljoner kronor om dagen.

"Det är inte lagren i sig som är det största problemet, utan att leveranskapaciteten är lägre än vår produktion framåt. Utan åtgärder ser vi att våra lager skulle fortsätta växa kraftigt de kommande åren. De planerade underhållsarbetena på Malmbanan drar ner kapaciteten ännu mer eftersom trafiken då stoppas långa perioder", skriver Moström.

Han menar att ifall bolaget tillsammans med Trafikverket och norska BaneNor inte på allvar kan få upp kapaciteten inom det befintliga system så kommer LKAB att tvingas till än mer drastiska åtgärder.

"Då måste ett pelletsverk med tillhörande anrikningsverk och gruvproduktion stängas. Det innebär i sådana fall varsel av personal", säger han.

Bolaget uppger att de finansiella konsekvenserna av att behöva begränsa produktionen ytterligare skulle innebära ett intäktsbortfall på cirka 5 miljarder kronor per år, eller cirka 30 miljarder fram till 2030.

"Vi är redan tvungna att begränsa rågodstransporter mellan Svappavaara och Malmberget och sänker därmed produktionen i Malmberget med en miljon ton per år, motsvarande intäkter på drygt en miljard kronor med dagens priser. Vi ska också bland annat minska mängden extern arbetskraft och föra över mer arbete på egen personal".
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER