Bildkälla: Stockfoto

Man i 35-årsåldern åtalas för marknadsmissbruk i Omnicar – Realtid

Man i 35-årsåldern åtalas för marknadsmissbruk i Omnicar – Realtid

En man i 35-årsåldern åtalas för marknadsmissbruk genom kurshöjande köp i mjukvarubolaget Omnicar på Spolight i september 2017. Mannen arbetar som finanschef på ett mellanstort bolag i södra Sverige. Han uppges vara väl insatt i hur aktiehandel fungerar då han driver en blogg om aktiehandel samt även skriver i en börstidning. Det rapporterar Realtid.

Spotlight skriver i en anmälan att man misstänker att köpen genomfördes med avsikten att skapa en rörelse i aktien och med det vilseleda övriga aktörer i marknaden. När han sedan skapat och drivit på kursrörelsen sålde han aktierna till ett högre pris än vad man annars skulle få sålt aktier till om aktien inte handlats upp innan. Syftet har därmed varit att höja kursen för att gynna egen försäljning av de inköpta aktierna. Mannen förnekar brott och uppger i förhör att han inte haft någon avsikt att påverka aktien innan öppning.

Finansinspektionen fick anmälan och har därefter överlämnat ärendet till Ekobrottsmyndigheten och kompletterat anmälan med att "personen är en van handlare samt att en order ser ut att vara order book layering".

Ärendet har gått fram och tillbaka mellan myndigheterna, FI och EBM, då EBM till en början betraktade detta som ringa brott. Efter vidare utredning tillkom det detaljer i ärendet som gjorde att FI bedömde att det åter var ärende för EBM, enligt en mejlkonversation mellan myndigheterna, skriver Realtid.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER