Bildkälla: Stockfoto

Marknaden för optimistisk, dags för paus - chefsekonom på T. Rowe Price

Det går att rättfärdiga marknadsoptimismen efter att Pfizers positiva vaccinresultat och att Biden vunnit valet men verkar inte kunna driva igenom en bolagsskattehöjning. Men detta i kombination med en andra coronavåg ger skäl till att ta en paus, skriver Nikolaj Schmidt, chefsekonom på T. Rowe Price i ett marknadsbrev.

Schmidt hänvisar till att ekonomerna trots allt har gjort betydande nedrevideringar av sina tillväxtförväntningar för eurozonen under fjärde kvartalet.

Därutöver hyser Schmidt inga större förhoppningar om att USA kommer att göra bättre ifrån sig även om myndigheterna fortsätter att ge överoptimistiska åsikter.

”Jag är skeptisk till uppfattningen att nedstängningar kommer att vara kortvariga och följas upp av en skarp återhämtning: Det är en helt annat grej att ta bort nedstängningar mitt under influensahögsäsongen än under varma vädermånader. I avsaknad av ett starkt finanspolitiskt svar är jag inte heller säker på att hushållens balansräkningar kommer att klara rörelserestriktionerna lika bra som de gjorde under föregående nedstängningen”, skriver Schmidt.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER