Bildkälla: Stockfoto

Michael Burry tror på långvarig hög amerikansk inflation

Investeraren Michael Burry, som gjorde en rejäl vinst på att förutse finanskrisen, spår en högre inflation i USA på lång sikt.

Burry förväntar sig denna utveckling till följd av ett skifte mot mer inhemsk produktion, en kronisk brist på personal och en omstrukturering av den globala försörjningskedjan. Han delade med sig dessa tankar på Twitter, inlägg som numera är raderade, skriver Business Insider.

Burry tog också de uppblåsta lagren hos de amerikanska företagen som ett ytterligare skäl till varför inflationen väntas bestå längre än väntat. Hans argument är att i och med att de inhemska produktionskostnaderna stiger i förhållande till outsourcing, kommer bolagen att vidta mer aggressiva prishöjningar att bli kvitt lagret. Detta väntas skapa en hög inflation på lång sikt. Att gå den andra vägen med att sänka priserna skulle alltså inte funka då bolagen möter samtidigt stigande produktionskostnader och skulle därmed gå med förlust.

Burry var också bland de första att peka på att Federal Reserves enorma stimulanser och ultralätta penningpolitik i spåren av pandemin riskerade att utlösa en stor inflation, vilket han fick rätt i.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER