Bildkälla: Stockfoto

"Mixen mellan sol, vind, vatten och kärnkraft kommer vara vägen framåt" - Atlant Fonder

Nya EU-beslut i den gröna omställningen gynnar fonden Atlant Green Tech Metals. Samtidigt fokuserar man framförallt på två ovälkomna hot i form av en snabb räntehöjningscykel i USA och geopolitisk oro mellan Ryssland och Ukraina. Det skriver förvaltaren för Atlant Green Tech Metals, Mattias Gromark i en marknadskommentar.

Inom hållbarhetsområdet har EU gått vidare med att låta kärnkraft och viss gaskraft vara en del av taxonomin för den gröna energiomställningen. Förvaltaren lyfter fram Polen som är ett av de mest kolberoende länderna i Europa. Nyligen tillkännagav den polska kopparproducenten KGHM att man ska ställa om från kolkraft till kärnkraft framställd av små modulära reaktorer.

"Leverantör blir amerikanska NuScale och första reaktorn kommer att tas i drift 2029. Så sakteliga börjar man förstå att kol måste bort för att klara energiomställningen. Energirörelsens fokus på att lägga ner kärnkraft istället för att fokusera på förbränningen av kol, gas och olja har varit förödande för att få ner koldioxidutsläppen. Energiomställningen och elektrifieringen kräver mycket ny kraft och en viss andel av kraften måste vara planerbar för att ge en stabil tillgång. Mixen mellan sol, vind, vatten och kärnkraft kommer att vara vägen framåt", skriver Gromark.

Vidare menar förvaltaren att tekniken för storskalig energilagring inte finns ännu, även om det görs framsteg inom sektorn. Gaskraften som Tyskland satsat på som ersättning för sin kärnkraft har enligt förvaltaren varit ett stort misstag då Ryssland är leverantören. Detta ser förvaltaren som ett misstag både för miljön och Europas säkerhet, vilket blev tydligt när Putin valde att hålla igen gasflödet och orsakade en energikris.

"Tysklands tidigare förbundskansler Gerard Schröder är föreslagen som ordförande för Ryska Gazprom – samtidigt som han har kvar sitt arbetsrum i Tyska parlamentet. Att våra folkvalda byter karriär och väljer att tjäna totalitära stater och samtidigt minskar vårt oberoende är ett problem som Europa behöver dra lärdomar av", avslutar Mattias Gromark.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER