Morningstar Fund Awards: Här är årets fondvinnare

Vid det så kallade Morningstar Fund Awards som hölls på Nalen i Stockholm idag utsågs fondvinnare i sex olika kategorier. Priserna delas ut till de fonder som presterat bäst jämfört med konkurrenterna de senaste fem åren. Därutöver delats priser ut till vad som anses vara de mest framgångsrika fondföretagen.

Annons

Nedan sammanfattas vinnarna med juryns motiveringar i respektive kategori:

Bästa globalfond: Didner & Gerge Global

Kombinationen av väldigt lågt risktagande och avkastning som fem år i rad varit bättre än snittet är svårslagen och framgången bekräftades 2017 när Didner & Gerge Global med en koncentrerad portfölj hade sitt bästa år hittills.

Bästa Nordenfond: Nordea Småbolag Norden

En tydlig trend med allt bättre resultat de senaste fyra åren och till skillnad från övriga fonder med högst avkastning i kategorin så har Nordea Småbolag Norden lyckats utan extra risktagande.

Bästa blandfond: Sensor Sverige Select

En äkta aktivt förvaltad blandfond som varit bäst i kategorin fyra av de sex senaste åren. Inriktningen på ett litet antal svenska aktier har varit så framgångsrik att det kompenserar att Sensor Sverige Select haft högre risktagande.

Bästa företagsobligationsfond: Simplicity Global Corporate Bond

Högst avkastning i kategorin de senaste fem åren och dessutom varje år i den bästa tredjedelen, ger segern till Simplicity Global Corporate Bond trots att risktagandet är över snittet.

Bästa Sverigefond: Spiltan Aktiefond Stabil

Näst lägst risk av fonderna i samma kategori de senaste fem åren, men samtidigt bland den handfull som nått högst avkastning, gör Spiltan Aktiefond Stabil till en värdig vinnare.

Bästa småbolagsfond: Öhman Sweden Micro Cap

Vinnare bland Sverigefonder både de senaste fem, tio och femton åren, med stark come-back under 2017, plus att samma person skött Öhman Sweden Micro Cap ända sedan starten för 20 år sedan.

Best Equity House: Alliance Bernstein

Genom att ofta överträffa snittet och aldrig misslyckas långsiktigt har de aktiefonder som Alliance Bernstein marknadsför i Sverige lyckats kombinera högt snittbetyg med lägre risktagande än flertalet konkurrenter.

Best Fixed Income House: Simplicity

Tre räntefonder i svenska kronor med 5 års historik är precis det som krävs för att delta i tävlingen, så när Simplicitys alla tre räntefonder uthålligt presterat hög avkastning i förhållande till sitt risktagande är vinsten självklar.

Best Fund House Overall: Alliance Bernstein

Ännu högre andel bra resultat för räntefonder och blandfonder än för aktiefonder de senaste fem åren gör att Alliance Bernstein stärker sin position och tar hem segern även som bästa fondföretag i Sverige totalt sett år 2018.

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser