I de nya verksamhetsmålen för 2021 ger bolaget uppdateringar kring sina produktplattformar Icores, Icocap, Icoone och Icopre för inhalerande läkemedel, ihop med relaterade avtal.
“Jag har upplevt ett behov från marknadens sida att förstå hur våra produkter drivs mot marknadslansering, men även vad vi gör och vilka triggers det finns framöver”, förklarar Wäborg.
Iconovo-chefen meddelar att man har för avsikt att fortsätta med löpande verksamhetsmål efter 2021. Detta i ljuset av att marknadslanseringarna kryper sig allt närmare.
En av de stora nyheterna är att Iconovo upprepar förväntansbilden att Icores-produkten tillsammans med Amenal lanseras under 2023. Utvecklingsprojektet väntas slutlevereras nu under det första kvartalet, varefter kunden ska inleda en andra farmakokinetisk pilotstudie och visa bioekvivalens.
“Det är förhållandevis små studier för generika, och de är också ganska korta. Det krävs betydligt mindre patienter för att bevisa bioekvivalens för generika. Vi kan alltså inte direkt slappna av och släppa fokus bara för att projektet är levererat”, resonerar bolagschefen.
Även i det mer hemliga Icores-projektet med Intas, där produkten är okänd, ska utvecklingsarbetet slutlevereras. Rent organisatoriskt innebär det att anställda som arbetar med leveransen flyttas över till andra projekt inom bolaget, efter överföringen har skett. I vilken utsträckning det sker beror på vilket avtal det rör sig om.
En annan stor nyhet i morgonens pressmeddelande är relaterad till avtalet med BNC Korea gällande kapselformuleringar till Icocap av generiska Novartis-produkter för Ultibro och Seebri.
Bolaget kommunicerar ett mål om marknadslansering år 2024 i Sydkorea, som förväntas bli det första landet med patentutgång i slutet av 2023.
“Patent är lite svåra, då varje land har en unik patentsituation. Ett försök till patentförlängning gjordes i Sydkorea, men det höll inte. Det innebär att generika kan komma in på den marknaden när patentet löper ut och det kan hända att fler länder i den regionen går samma väg”, berättar Iconovo-chefen.
Det förmedlades under förra året att man förväntar sig att största delen av värdet i avtalet med BNC Korea kommer från framtida royalty-betalningar och inte från milestone-betalningar. Framtida royalties ligger på medelhöga ensiffriga procenttal av BNC Koreas försäljning, beroende på marknad och distributionsavtal.
En annan nyhet har koppling till den kommersiella sidan av Iconovo. Målet är nu att ta två nya affärer under 2021, vilket utgör en fördubbling av den tidigare kommunicerade takten.
Wäborg nämner att den kommersiella organisationen har stärkts med en allianschef, vilket innefattar ansvar för licensaffärer. Vidare har förbättringar gjorts på projektledningssidan, som förenklar för det kommersiella arbetet.
Kundavtal kan potentiellt slutas runt produktplattformen Icoone.
“Det finns ett stort intresse för Icoone, särskilt efter nyheten att vi tecknat avtal med Monash University som i sin tur är uppbackade av Johnson & Johnson-bolaget Janssen. Det har kommit många företag som är intresserade av Icoone-plattformen och vi har samtal ofta om just Icoone”, avslutar bolagschefen.