NGM-börsen har rullat ut sitt tradingsystem Elasticia i Schweiz genom att leverera till BX Swiss, vilket är börsen i Bern.
”Det är vår första internationella kund. I Sverige har vi gjort en affär där Aktietorget bytte bort Nasdaq till oss, och nu har vi gjort våra första affär utanför Sveriges gränser. Vi har flera diskussioner igång och hoppas teckna fler teknikavtal framöver”, säger NGM:s vice vd Tommy Fransson i en kommentar.
NGM konkurrerar med en rad olika system. Bara i Sverige finns det lokala aktörer som Nasdaq och börsnoterade Cinnober. Internationellt finns ännu fler aktörer.
”Vi har många konkurrenter, men vi upplever att många system byggs mer skräddarsytt än vad vi siktar på. Vi erbjuder en lösning åt börsen. Inte massa speciallösningar som är skräddarsydda. NGM erbjuder en hyllprodukt men med alla komponenter som börsen behöver. Även om det är konkurrensutsatt så bedömer vi att vi har en stark konkurrenskraft om man söker just det här”, säger Tommy Fransson.
”NGM har ett fokus och det är att bygga ihop den europeiska kapitalmarknaden. Det handlar inte om den institutionella sidan av marknaden, för de kan alltid handla i alla fall, utan privatmarknaden. Affären med Bern är ett viktigt steg på den vägen”, fortsätter han.
Fransson förväntar sig att NGM kommer att expandera sin teknikförsäljning till flera marknader i Västeuropa. Vilka länder det rör sig om specifikt vill han inte kommentera.
”Det får vi återkomma om.”
BX Swiss har idag 829 aktier och 349 fonder listade på sin marknadsplats. Det stora antalet aktier är parallellnoteringar av internationella aktier däribland svenska. Det är vanligt med just parallellnoteringar i Centraleuropa. Börserna handlar dels sina egna primärnoterade aktier, men även parallellnoterade aktier. Det kan handla om allt från Facebook till Alfa Laval.
Börsen har dock även primärnoteringar även om den delen av verksamheten är i mindre skala. Enligt Fransson är det möjligt att det skapas handelsmöjligheter för bolag noterade på NGM:s marknadsplatser i Sverige att även handlas i Schweiz framöver.
Vice versa ser han också goda möjligheter att erbjuda handel i Norden åt de aktörer som idag är aktiva på Bernbörsen.
”Det är en del av synergierna genom att vår plattform når ut bredare. Genom att teknikförsäljningen växer så skapas fler och fler viktiga uppkopplingar. Det är bra både för BSX och NGM, men även för andra kunder som Aktietorget.”
I det korta perspektivet kommer det inte påverka den lokala svenska marknaden. Men på längre sikt menar Fransson att det öppnar upp för ett utbyte mellan marknadsplatserna.
”Det är klart att det här är bra för den svenska och schweiziska kapitalmarknaden. Vi kommer att göra det lättare för exempelvis schweiziskt privat kapital att investera i Sverige. Det kommer också att bli enklare för svenska privatpersoner att handla aktier i Schweiz eller parallellnoterade bolag.”