Bildkälla: Stockfoto

Nikola betalar 125 miljoner dollar i förlikning med SEC, aktien stiger i förhandeln

Elfordonstillverkaren Nikola har ingått en förlikning med amerikanska finansinspektionen SEC på 125 miljoner dollar, motsvarande 1,1 miljarder kronor, efter anklagelser om att ha vilselett investerare kring sina produkter, tekniska kapacitet och affärsutsikter. Det rapporterar CNBC.

Uppgörelsen kommer som ett led i en SEC-utredning av elbilsbolag som gått till börsen via spac-vägen. De övriga tre bolagen som granskas är Lucid, Lordstown Motors och Canoo.

I samband med Nikola-förlikningen sade SEC att man hoppas att straffet ses som en varning till bolag som hoppas gå till börsen genom spac. Spac-hysterin tog fart under 2020 men tappade i tempo tidigare i år efter att SEC infört nya redovisningskrav.

Nikola, vars aktie som mest uppgick till 100 dollar, handlades senast ned 7,3 procent till 9,25 dollar på måndagen. Aktien stiger dock med 2,5 procent under förhandeln på tisdagen, vilket kan förklaras av att böterna blev mindre än väntat då bolaget redan varnat för ett finansiellt straff från SEC.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER