”Kärninnehaven är bolag med etablerade marknadspositioner i en underliggande växande marknad, medan tillväxtbolagen agerar i en nischmarknad där både marknaden och bolaget befinner sig i en snabbare tillväxtfas. Cirka två tredjedelar av portföljen består av kärninnehaven och en tredjedel av tillväxtbolag. Samtliga bolag har dock en market cap på minst 1 miljard dollar”, förklarar Wang.
Att Nordic Asia valt att fokusera sig på den digitala konsumenten är kopplat till Kinas skifte från export och infrastruktur till en konsumentdriven ekonomi. Wang påpekar att konsumtionen i nuläget står för 39 procent av BNP, men väntas öka till över 50 procent över de kommande åren.
”Med en fortsatt BNP-tillväxt på 5-6 procent per år, ser vi en potential där den inhemska konsumentmarknaden kan växa med 2-3 gånger”, säger han.
Idag går det att få exponering mot Kina genom diverse fonder, men Wang är noga med att påpeka skillnaden mellan dessa och det egna bolaget. Det som får Nordic Asia att sticka ut är att man applicerar den ”svenska” investmentbolagsmodellen i regionen.
Det uppges innebära att bolaget bedriver en mer omfattande investeringsprocess, samt är mer långsiktiga och koncentrerade över de innehav man besitter än fonderna.
Samtidigt innebär investeringar i Kina en politisk risk, något som Wang är medveten om.
"Vi som har jobbat i regionen ser en påverkan av regulatoriska risker för våra bolag, likt samma risker i övriga marknader. Varje innehavsbolag som agerar på den kinesiska marknaden måste förhålla sig till de marknadsregleringar som gäller. Vi har under en längre period sett en ökning av marknadsregleringar inom flertalet branscher vars syfte är att öka skyddet för konsumenten, den anställde och att förbättra konkurrensförutsättningarna för mindre bolag", resonerar Wang och fortsätter:
"Det är självklart viktigt för oss att utvärdera varje ny reglering som kan påverka våra investeringar, och detta görs från fall till fall där vi försöker kvantifiera effekten kring hur en viss reglering påverkar innehavsbolagens vinsttillväxt”.
I intervjun avslöjar Wang också sin framtidsvision av Nordic Asia. Målet är att på sikt göra bolaget till en folkaktie och den långsiktiga ”grundpelaren” för nordiska investerare som vill få exponering mot konsumentmarknaden i Asien, berättar Wang.