Bildkälla: Stockfoto

NU KOMMER BJÖRNEN

NU KOMMER BJÖRNEN

Börsen är en marknad där samlade aktörers tänk och agerande bestämmer aktuell prissättning på alla bolag och därmed även indexnivå.

Går börsen ned några procent under ett par handelsdagar skriker många ”nu kommer björnen”.

Att börsen rensar luften under några dagar/veckor är lika naturligt som att det kommer urladdningar med åskoväder efter en varm sommarperiod.

När man efter ett tag fått perspektiv på ovädret, är det svårt att ens tänka sig de starka vindarna, ösregnet och blixtkavalkaden som bjöds, när man dagen efter ligger hängandes i hängmattan och lapar sol med en god bok i handen.

Varför blir och är egentligen så många skrämda efter lite turbulens på börsen?

Jag tror det beror på dåligt självförtroende och tidigare inneboende erfarenhet/rädsla att förlora pengar på sina aktier.  

Kanske har det gått lite knackigt ett tag.

Drar mig till minnes år 2008 när jag pratade lite om aktier. En i sällskapet gjorde sig hörd ”håller du på med aktier fortfarande?” Det var hösten 2008 och alla aktier reades ut till superpriser.

Kan tänka mig att den personen kommer att köpa sig aktier i ett slutskede av uppgångstrenden. Då har det gått upp en hel del och personen i fråga har blivit övertygad över förträffligheten att äga aktier. Det är för övrigt ingen person jag har någon kontakt med längre.

I tidigare artiklar har jag tagit upp att småsparare verkligen gillar att köpa aktier som är i en fallande trend. Lägg även till att många gärna köper efter prislappen på aktien. Låg prislapp är lika med många till antalet aktier för samma slant.

Rädslan efter några dagars nedrekyl kan också tillta om det finns en viss belåning eller hävstångscertifikat som går åt fel håll och kanske rent av åt pipsvängen när de blir utstoppade.

Att förlora pengar på aktier är ofta en skam som många bär på i sin ensamhet. Men hoppet finns nästan alltid där och överger sällan individen/aktieägaren.

Det finns egentligen bara två sätt att förlora pengar på börsen säger de vise. Den ena är att inte äga några aktier alls och den andra är ren okunskap.

En av de viktigaste parametrarna för att lyckas på börsen är just att köpa bolag som inte diskonterat framtiden i redan befintlig aktiekurs.

Ett enkelt sätt kan vara att bekanta sig med de olika nyckeltalen som finns, PE, PS och PB-talen t.ex. Där ser man hur bolaget är värderat i dagsläget.

Att tjäna pengar på aktiemarknaden förknippas ofta med champagnekorkar som flyger i luften och fyllda skummande glas med kyld champagne.

En aktiemarknad som behandlas rätt premierar nämligen innehavaren av en aktieportfölj rikligt.

Finns där bara en väl diversifierad aktieportfölj fylld med starka aktier, så varför inte?

Unna dig en flaska Moet & Chandon emellanåt. Har det gått bra så njut, men glöm bara inte att ha kvar fötterna på jorden.

Börsen ger, men tar också tillbaka emellanåt. Rätt hanterad är det en fantastisk “pengagenerator”.

Att äga aktier är ett nästintill oändligt maratonlopp av avkastning.

Slutligen, kommer ni ihåg ordspråket det alltid kraxas om i början på maj?

“Sell in may and go away”.

Bryr mig inte, kontrar bara med ”Strong shares take care of themselves”.

Glad sommar alla!

/KAVASTU

Intresseanmälan till höstens utbildningsevent - Kavastus Trender 3.0

Du har fortfarande chansen att föranmäla ditt intresse till höstens fysiska utbildningsevent, vilket säkerställer att du erhåller information och skarp eventanmälan före allmänheten. Vi vill understryka att trycket är stort inför höstens event och att antal platser kommer att vara begränsat - intresseanmälan förbättrar därmed oddsen avsevärt för en plats till någon av kurserna.

Mer information om eventen, vår nya analys- och vidareutbildningscommunity och föranmälan finner du på vår projektsida för Kavastus Trender.  

Läs mer och föranmäl intresse

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER