“Även om råmaterialkostnaderna skulle minska under 2024, menar vi dessutom att denna medvind till stor del skulle medföra en ökad prispress som sprider sig från USA till Europa. Således tror vi att Electrolux finansiella utveckling kommer att vara fortsatt skakig fram till dess efterfrågan blir starkare”, skriver banken.
Samtidigt handlas Electrolux till rejält låga värderingsmultiplar (P/E 4-5 gånger och ett kassaflöde i förhållande till börskursen på drygt 20 procent), baserat på prognoserna för 2025-26 (när konstumentefterfrågan väntas återvända), vilket får Handelsbanken att skruva upp den långa rekommendationen till outperform från market perform.
Kepler Cheuvreux upprepar köp på Electrolux men sänker riktkursen till 140 kronor (175). Analyshuset bedömer att bolaget kommer behöva göra ytterligare kostnadsnedskärningar efter den svaga rapporten. Ebit-prognoserna för innevarande år och 2024 skruvas ner rejält, -40 respektive -34 procent.
“Balansräkningen är fortsatt sårbar, men bolaget har inga kovenanter och vi tror inte att en nyemission behövs för tillfället”, tillägger Kepler.
Utöver SHB och Kepler, har JP Morgan valt att höja rekommendationen till neutral (undervikt), medan Danske Bank och BNP Paribas Exane har sänkt riktkurserna till 150 kronor (176) respektive 130 kronor (150). SEB har sänkt sin rekommendation till behåll (köp), men upprepar riktkursen 96 kronor.