Det fortsätter vara ett enormt stort nyhetsflöde kopplat till coronapandemin och Finwire har här sammanställt några av de globala nyheterna sedan måndagseftermiddagen.
- Antalet bekräftat smittade är på tisdagssmorgonen uppe i över 340 000 fall och totalt närmar sig antalet döda 15 000 personer.
- USA-börserna noterade nya nedgångar på måndagen men i mer behärskad handel än tidigare. S&P 500 sjönk 2,9 procent men under natten har terminerna vänt uppåt och i Asien stängde japanska Nikkei 225-index upp hela 7,1 procent. För Europa indikeras också uppgångar när handeln drar igång på tisdagen.
- En uppgörelse om stödpaketet i USA har ännu inte uppnåtts och det finns nu risk att det dröjer till veckoslutet. Analysfirman BTIG varnar för att det kan trigga ett nytt börsras på 20 procent.
- USA:s president Donald Trump tänker inte låta viruset skapa långvarig skada i ekonomin. Vid måndagens pressträff indikerade han att det handlar om veckor, inte månader, innan restriktionerna kan hävas.
- Antalet fall i Italien fortsätter öka men tillväxttakten har minskat senaste två dagarna.
- Kina rapporterar 78 nya bekräftade coronafall, jämfört med 39 dagen innan. Precis som tidigare den senaste tiden är en majoritet importerade fall.
- Kinesiska provinsen Hubei, som var epicentrum för coronautbrottet, ska ta bort reserestriktionerna för staden Wuhan den 8 april. Reserestriktionerna för resten av provinsen lyfts redan nu på onsdag, men skolor håller fortfarande stängt tills vidare.
- IMF räknar med global recession i år kanske i nivå med finanskrisen eller ännu värre. Men redan nästa år bedöms en återhämtning ta vid, enligt IMF-chefen Kristalina Georgieva.
- Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför en lockdown under tre veckor och uppmanar medborgarna att stanna hemma. De brittiska medborgarna får framöver endast gå ut för att handla nödvändigheter som mat och mediciner. Man får även motionera en gång per dag. I övrigt är det resor till och från jobbet som gäller. Helst skall man även arbeta hemma. Folksamlingar på över två personer blir förbjudna och parker stängs förutom för motionärer.
- Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab uppmanar alla brittiska resenärer att återvända hem medan det fortfarande är möjligt att komma med internationella flyg.
- Sydafrika inför en lockdown i tre veckor och Thailand förklarar nationellt nödläge i en månad.
- Sydkorea presenterade på tisdagen ett antal åtgärder som ska mildra den kreditkris som drabbat obligationsmarknaden och oron på de finansiella marknaderna. Totalt ska 42 biljoner won tillföras finansmarknaderna, varav 20 biljoner won går till att stabilisera obligationsmarknaden.
- De stora amerikanska flygbolagen håller på att ta fram planer för en potentiell frivillig nedstängning av i princip samtliga passagerarflyg runt om i USA. Något definitivt beslut har dock ännu inte fattats av flygbolagen eller Vita huset, skriver Wall Street Journal.
- Tidigare statsministern Göran Persson, som numera är Swedbank-ordförande, är oroad över den realekonomiska utvecklingen i hela världen och är förvånad över hur snabbt det har gått. Han varnar bland annat för utvecklingen i USA och kopplingen över till de finansiella sektorerna.
- Aktiesparare missar utdelningar för över 44 miljarder kronor efter att 31 bolag sänkt eller ställt in sina utdelningar, skriver Di.
- Finansinspektionen förväntar sig att banker och kreditmarknadsbolag stoppar aktieutdelningar. Hittills har statliga SBAB ställt in utdelningen medan de svenska storbankerna sagt att utdelningsförslagen ska utvärderas.
- Enligt IOK-delegaten Dick Pound kommer OS i Tokyo inte att inledas den 24 juni utan bli framskjutet. Det uppgav han till USA Today på måndagskvällen. Pound uppger att beslutet redan fattats och att man nu arbetar med en plan för när OS kan genomföras.