Bildkälla: Stockfoto

Nyhetssummering med det senaste om coronapandemin

Nyhetssummering med det senaste om coronapandemin

Det fortsätter vara ett enormt stort nyhetsflöde kopplat till coronapandemin och Finwire har här sammanställt några av de globala nyheterna från tisdagskvällen och natten.

- USA-börserna återhämtade sig rejält på tisdagen efter nya åtgärder från Federal Reserve och diskussioner om ett gigantiskt stödpaket. S&P 500-index steg cirka 6 procent efter en stark avslutning på börsdagen.

- Trump vill se ett stimulanspaket som enligt uppgifter i media kan vara på runt 1 000 miljarder dollar. Det väntas bland annat inkludera checkar direkt till alla amerikaner. Finansminister Steven Mnuchin varnade i ett möte med politiker att coronakrisen i värsta fall kan leda till en arbetslöshet på 20 procent om stimulanspaketet inte införs.

- Ett vaccin mot coronaviruset kan vara klart redan till hösten. Det är tyska Curevac som har förhoppningar om att snabbt få klart ett vaccin, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen.

- På vaccinfronten uppgav läkemedelsjätten Johnson & Johnson att man hoppas kunna påbörja kliniska tester på människor i början av november. Samtidigt säger Kinas regering att en influensamedicin framtagen av ett dotterbolag till japanska Fujifilm är effektivt mot coronaviruset.

- EU har enats om ett inreseförbud som gäller under 30 dagar från den 19 mars. Förbudet gäller resenärer som inte är medborgare i EU. Svenskar får återvända till Sverige.

- Danmark förbjuder folksamlingar större än tio personer, stänger köpcentrum, restauranger och gym.

- Belgien har tidigare stängt barer, skolor och restauranger och stoppar nu även klädbutiker, marknader och andra verksamheter. De nya reglerna träder i kraft vid lunchtid på onsdagen.

- I Storbritannien har finansminister Rishi Sunak presenterar 330 miljarder pund i statligt backade lån och garantier. "Vi kommer att göra vad som än krävs", sade han.

- Australien förklarar nödläge vilket ger regeringen möjlighet att sätta städer eller regioner i karantän och införa utegångsförbud.

- Taiwan stoppar alla besökare från att komma in i landet medan egna medborgare som kommer hem från utlandet sätts i karantän under 14 dagar.

- Världsbanken ökar finansieringen tillgänglig för medlemmar med 2 miljarder till 14 miljarder dollar.

- Venezuela ber om 5 miljarder dollar i nödlån från IMF, men valutafonden har avvisat begäran. Orsaken är att det fortsatt råder osäkerhet kring legitimiteten för president Nicolas Maduros regering.

- Flygplanstillverkaren Boeing har kollapsat på börsen den senaste tiden. Företaget vill nu att den kämpande amerikanska flygindustrin stöttas med 60 miljarder dollar för att tackla coronakrisen.

- Rese- och turistbranschen i USA söker 150 miljarder dollar i stöd då utbrottet med coronaviruset lamslår sektorn. Branschen vill att Vita huset skapar en stabiliseringsfond för de anställda och erbjuder nödlån.

- I delstaten Nevada i USA stängs kasinon och andra icke-nödvändiga verksamheter som barer, biografer, gym och restauranger nu ner i en månad. Restauranger får däremot fortsätta erbjuda takeaway och hemleveranser.

- Tokyo-OS närmar sig och det är inte läge för några drastiska beslut, enligt Internationella Olympiska Kommittén som står fast vid att genomföra evenemanget.

- Ishockey-VM i Schweiz i maj ställs in. Det bekräftade internationella ishockeyförbundet på tisdagskvällen.

- Facebook kommer att betala ut en bonus på 1 000 dollar per anställd för att hjälpa dem under tiden virusutbrottet pågår. Techjätten är därmed ett av de första bolagen som ekonomiskt hjälper sina anställda.

- Italiens tillsynsmyndighet Consob förbjuder blankning med start idag onsdag. Förbudet gäller under tre månader och syftar till att neutralisera "marknadsturbulens". Även i Belgien förbjuds nu blankning till den 17 april.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER