Bildkälla: Stockfoto

Odin Europa ökade 0,05 procent i juni - tror att efterfrågan på IT-tjänster kommer att öka

Fonden Odin Europa steg 0,05 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 3,89 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 11,53 procent och är därmed sämre än index som har ökat 17,41 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Håvard Opland och Robin Øvrebø.

Det första halvåret konstateras ha präglats av centralbankernas kamp mot inflationen, kriget i Ukraina, ett mer spänt geopolitiskt läge, bankkrisen och AI:s påverkan på företagen.

Förvaltarna kommenterar att det har varit en stark börs sedan i höstas och att den framförallt drivits av en mer optimistisk syn på de ekonomiska effekterna av räntehöjningarna. Cykliska aktier rapporteras ha gått bra sedan hösten men teknikaktierna har varit årets vinnare.

Under juni rapporteras att det varit få företagsrelaterade nyheter för portföljen förutom att Halma och Burford Capital släppt sina årssiffror.

Halma uppges ha visat på goda siffror för 2023 och däribland en organisk tillväxt på 10 procent och en vinsttillväxt på 14 procent. Dock kommenterar förvaltarna att lönsamheten inom säkerhetsdivisionen var en besvikelse.

Burford Capital rapporterade under juni sina siffror för det första kvartalet.

"Förseningar i domstolsprocesser till följd av pandemin har lagt sordin på siffrorna, men nu ser vi en catch-up-effekt i alla viktiga nyckeltal", skriver förvaltarna.

Under juni var förvaltarna på plats i London och deltog i en IT-leverantörskonferens, en sektor där fonden aktivt bevakar flertalet bolag och även har en investering i bolaget Cancom.

"Det är en intressant bransch som upplever en ökande efterfrågan från både stora, små och medelstora kunder inom privat och offentlig sektor", kommenterar förvaltarna.

Under de senaste åren skriver förvaltarna att flera av aktörerna också börjat att erbjuda programvara och andra tjänster till sina kunder och genom att erbjuda fler tjänster har bolagen blivit närmare integrerade med sina slutkunder. Gemensamt för bolagen är även att de har låg kapitalbindning och starka kassaflöden.

"Vi tror att efterfrågan på IT-tjänster kommer att öka, eftersom många företag och myndigheter befinner sig i ett tidigt skede av sin digitaliseringsresa. Övergången till molntjänster och dataskydd är starka drivkrafter för tillväxt."

Hittills under året har fonden plockat in två nya innehav i portföljen och efter ytterligare köp under månaden rapporterar förvaltarna att positionerna i Wolters Kluver och i Legrand uppgår till 3 procent vardera.

De innehav som bidragit mest under juni uppges vara Teleperformance, Wolter Kluwer samt Richemont medan de bolag som bidragit minst var Burford Capital och Volution Group.

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Brunzl, IMCD Group och SAP med portföljvikter om 6,70, 6,15 respektive 4,39 procent.

Odin Europa, %juni, 2023
Fond MM, förändring i procent0,05
Index MM, förändring i procent3,89
Fond i år, förändring i procent11,53
Index i år, förändring i procent17,41
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER