Förvaltaren menar att detta synliggjorts av den genomsnittliga låneräntan för fondens innehav, som har stigit från 1,6 till 2,4 procent under 2022. Både återöppningen efter pandemin och Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina påstås vara faktorer som agerat katalysatorer för inflationens återkomst.
Vidare skriver förvaltaren att räntehöjningarna har påverkat fastighetssektorn negativt, men att det är viktigt att komma ihåg att inflationen också kan ha positiva effekter. Många hyreskontrakt är indexreglerade med KPI-index, vilket uppges ge ett inflationsskydd för fastigheter. Detta kan vara användbart för att motverka de negativa effekterna av högre räntor.
Förvaltaren kommenterar även att fokus för fastighetsbolagen under 2022 förändrats från ränterisk till refinansieringsrisk. Företagen använder huvudsakligen tre finansieringskällor: bankmarknaden, den svenska obligationsmarknaden och den europeiska obligationsmarknaden. Av dessa är det enligt förvaltaren idag endast bankmarknaden som fungerar tillfredsställande. Nu menar förvaltaren att det viktigaste för bolagen är att säkra likviditet och refinansiering samt fokusera på att generera kassaflöde.
Alla fondens innehav bidrog negativt till avkastningen i 2022. De minst negativa bidragen kom däremot från Emilshus, Pandox och Kojamo. De största negativa bidragen kom istället från SBB, Balder och Nyfosa.
Under 2022 har fonden varit involverade i två börsintroduktioner som "hörnstensinvesterare". Dessa börsintroduktioner var Swedish Logistic Property och Emilshus. I övrigt har fonden bland annat ökat i Wihlborgs och minskat i Kojamo.
Fondens tre största positioner vid månadsskiftet är Sagax, Castellum och Balder med portföljvikter om 8,79, 7,32 respektive 6,54 procent.
Inför 2023 tror förvaltaren att portföljbolagen kommer att prestera väl. Samtidigt väntar tuffare tider och de främsta utmaningarna förvaltaren ser för 2023 är press på kassaflöde från högre finansieringskostnader, refinansieringsrisk och stigande belåningsgrader.
Detta uppges mynna ut i risk för nedgradering av kreditbetyget och att man kommer i brott med lånevillkor. För de stora bolagen med investment grade-rating uppges det vara avgörande att kunna behålla sitt kreditbetyg.
"Vi ser tre områden som avgörande för att fastighetssektorn ska få en comeback: se slutet på räntehöjningscykeln, öppning av obligationsmarknaden och attrahera nytt kapital till sektorn. När alla dessa är på plats har vi antagligen passerat botten och väl så", skriver förvaltaren.
Framöver uppges det vara svårt att säga något om den kortsiktiga utvecklingen när det är ränterörelser och sentiment som styr marknaden. Förvaltaren försöker hitta företag som anses vara bäst lämpade att navigera i både goda och i lite tuffare tider samt över tid leverera bra avkastning.
Odin Fastighet C, % | december, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | 2,62 |
Index MM, förändring i procent | 1,75 |
Fond helår, förändring i procent | -46,15 |
Index helår, förändring i procent | -39,83 |