Bildkälla: Stockfoto

Odin Global minskade 2,25 procent i februari - nya innehav i form av ICE och Etsy

Fonden Odin Global C minskade 2,25 procent i februari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 1,17 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 10,93 procent och är därmed sämre än index som har minskat 3,80 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Harald Nissen och Håvard Opland.

Inledningsvis skriver förvaltarna att Rysslands invasion av Ukraina är en stor tragedi och förvaltarnas tankar går till det Ukrainska folket.

"På ODIN är vi inriktade på investeringar i välskötta kvalitetsbolag som vi kan vara ägare av. Vi har också en rad hållbarhetskrav på våra innehav. Det innebär att tröskeln är hög för att komma in i våra portföljer, i synnerhet för ryska bolag, vilket vi i dessa tider så klart är tacksamma för. Även om vi har ett globalt mandat har vi inga ryska innehav i fonden. Exponeringen indirekt är även minimal mot Ukraina och Ryssland. De direkta effekterna av kriget och sanktionerna på fondens bolag bedömer vi därför som begränsade", skriver förvaltarna.

Förvaltarna skriver att fonden utnyttjat marknadsturbulensen under månaden till att ta in två nya amerikanska bolag i fonden i form av Intercontinental Exchange (ICE) och Etsy. En gemensam faktor hos de nytillkomna innehaven är att de har affärsmodeller där konkurrensfördelen är baserad på bolagen starka nätverkseffekter.

"Intercontinental Exchange (ICE) äger flera börser för handel med aktier och derivat inom bland annat energi, räntor, aktier och råvaror. En börs har starka nätverkseffekter i form av att det ligger i alla aktörers intresse att handel med ett värdepapper konsolideras för att maximera likviditeten. ICE får sina intäkter från transaktioner från handel med olika värdepapper samt försäljning av data från egna börser och tredje part", skriver förvaltarna.

HEICO, Etsy och Amazon var månadens främsta bidragsgivare, medan Topicus, Accenture och DCC var de svagaste bidragsgivarna.

Constellation Software, IMCD Group och DCC var vid månadens slut fondens största innehav med portföljvikterna 7,03, 6,62 respektive 4,59 procent.

Gällande fondens sektorfördelning så var industrivaror och tjänster den största sektorn i fonden med en exponering om 38,76 procent. Den näst största sektorn var informationsteknik med 29,19 procent.

Den geografiska exponeringen var störst mot USA, följt av Storbritannien och därefter Kanada.

Odin Global C, %februari, 2022
Fond MM, förändring i procent-2,25
Index MM, förändring i procent-1,17
Fond i år, förändring i procent-10,93
Index i år, förändring i procent-3,80
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER