Bildkälla: Stockfoto

Oljeproduktionen i Kurdistan fortsätter minska pga stoppad oljeexport

Oljeproduktionen i den irakiska Kurdistanregionen fortsätter att minska till följd av stoppad export via en rörledning till turkiska Ceyhan vid Medelhavet. Det rapporterar Reuters.

Stoppet har varat i nästan två månader efter beslut från internationella skiljedomstolen ICC. Domstolen beordrade Turkiet att betala skadestånd på 1,5 miljarder dollar till Irak för att ha accepterat export från Kurdistan utan Bagdads tillåtelse mellan 2014-2018.

Stoppet har inneburit att den dagliga produktionen på 450 000 fat av olja per dag huvudsakligen upphört. Vid de fält där den är alltjämt igång, har produktionen minskat såsom vid Khurmala. Produktionen ligger på 50 000 fat per dag, att jämföra med 100 000 fat per dag månaden innan och 135 000 fat per dag innan stoppet.

Irak bad Turkiet tidigare denna månad att återuppta exporten via Ceyhan. Den ansvariga operatören för ledningen har dock svarat med att de behöver mer tid för att kontrollera den tekniska genomförbarheten för att återuppta flödet.

Irakiska myndighetspersoner har tidigare också beskyllt valet i Turkiet att ligga bakom förseningen.

En andra runda i presidentvalet är planerad den 28 maj.

"Vi talar om veckor, inte dagar, som en förväntad tidsram för att återuppta exporten. Frågan är mer politisk än teknisk nu", säger en källa till Reuters.

Bland bolagen som verkar i Kurdistan är Lundinfamiljens Shamaran Petroleum samt norska DNO.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER