Bildkälla: Stockfoto

Origo Quest ökade 4,4 procent i oktober - positiva bidrag från både lång- och kortboken

Fonden Origo Quest steg 4,4 procent i oktober. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltarna att globalt sett har marknaden präglats av ökad oro för inflation och räntorna.

De nordiska börserna drog åt olika håll där Oslobörsen steg svagt trots ett fallande oljepris.

"Laxaktierna har fortsatt uppåt efter nyheten i september att oppositionspartiet Høyre vill genomföra betydande skattesänkningar för laxodling. Starka rapporter från bland annat banksektorn drev också på", skriver förvaltarna.

Övriga nordiska börser föll med cirka 4 procent.

Bolagsrapporterna som hittills kommit in för det fjärde kvartalet har visat på en marginell övervikt på rapporter som slagit förväntningarna i Norden. För Origos del har en majoritet av bolagen kommit in starkt.

Riskjusterat var oktober en av fondens starkaste månader sedan starten 2013. Den totala avkastningen sedan starten uppgår till 166 procent (motsvarande en CAGR på 9 procent).

Fondens långa investeringar trotsade markandstrenden i absoluta tal. Hanza, Invisio och Paradox gav starkast bidrag. Elekta gick samtidigt åt andra hållet och bidrog negativt.

"Långboken är koncentrerad och består av nordiska små- och medelstora bolag av hög kvalité där det finns en betydande diskrepans i hur vi ser på den operativa förändringen och det fundamentala värdet jämfört med aktiemarknaden i stort."

I kortboken har bland annat den stora nedgången i Better Collective bidragit positivt.

"Vi har fortsatt att finslipa på investeringsprocessen och försöker (alltid) vässa varje delmoment. Kortboken är uppbyggd kring bolag där vi har identifierat betydande risker i redovisningen, balansräkningen eller kassagenereringen".

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Sobi, New Wave, Elekta, Freetrailer och Spar Nord.

Origo Quest, %oktober, 2024
Fond MM, förändring i procent4,4
Fond i år, förändring i procent6,7
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER