Bildkälla: Stockfoto

Oro för deflation i Kina efter juni-siffror

Deflationsrisken i Kina har ökat sedan konsumentpriserna visat på en oförändrad takt under juni, medan nedgången för producentpriser accelererat mer än väntat.

Enligt Wall Street Journal återspeglar utvecklingen en svag efterfrågan både utomlands och på hemmaplan.

“Siffrorna är det senaste beviset på att den kinesiska ekonomin har drabbats hårt av den dubbla effekten av en avstannad återhämtning i Kina efter öppnandet och räntehöjningar av centralbanker i väst som har begränsat konsumtionen”, skriver tidningen.

Kinas ekonomi noterade ett uppsving efter att coronarestriktionerna slopats i slutet av fjolåret. Men lagom till april hade den ekonomiska återhämtningen avstannat. Därefter har arbetslösheten bland unga ökat till över 20 procent i maj, samtidigt som tillverkningsaktiviteten uppvisat en fallande trend för tredje månaden i rad under juni.

Senaste siffrorna över konsument- och producentpriser för juni, vilka utgör de svagaste mätningarna sedan februari 2021 respektive december 2015, har spätt på oron för att landet riskerar att hamna i deflation (sjunkande priser).

“Kina står verkligen inför ett stort deflationstryck”, säger Larry Hu, chefsekonom för Kina på Macquarie.

Hu:s motsvarighet på Barclays, Jian Chang, skrev i maj vad Peking bör göra för att bryta på den negativa trenden.

“Det krävs en helhetssyn och samordnade politiska insatser för att stabilisera bostadsmarknaden och stärka konsumenternas och företagens förtroende för att bryta den avtagande pristillväxts- eller deflationsspiralen”, skrev Chang.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER