Bildkälla: Stockfoto

Pareto Global minskade 1,4 procent i maj - Tagit in Ulta Beauty och Fiserv

Fonden Pareto Global B minskade 1,4 procent i maj, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,1 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,7 procent och är därmed sämre än index som har ökat 14,1 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Andreas Sørbye och Andreas Kamvissis.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att maj var en månad som inte bjöd på särskilt mycket bolagsnyheter kring fondens innehav.

Vidare nämns den fortsatta optimismen gällande artificiell intelligens, ett område där Nvidia befinner i spetsen och har gynnats kraftigt av omställningen.

"Över tid kommer molnleverantörernas intäkter att accelerera som ett resultat av de investeringar de gör idag. För varje dollar de investerar i att bearbeta artificiell intelligens förväntas de få intäkter på fem dollar under de kommande fyra åren."

Under maj adderades två nya innehav till fondens portfölj, Ulta Beauty och Fiserv.

Ulta Beauty beskrivs som USA:s ledande kedja för kosmetik och hälsoprodukter. Bolaget har under de senaste 15 åren levererat en årlig tillväxt på 30 procent i vinst per aktie. Förvaltarna framhåller att Ulta Beauty är särskilt attraktivt eftersom det endast är värderat till 15 gånger vinsten, trots att bolaget är skuldfritt.

Fiserv är ett bolag som ursprungligen har utvecklat datorsystem för bankverksamhet och hantering av elektroniska betalningar. 2019 förvärvade Fiserv IT-bolaget First Data, som sedan vidareutvecklades och hade stor framgång bland restauranger, tjänsteleverantörer och butiker, med en årlig tillväxt på cirka 25 procent.

"Fiserv har varit mycket bra på kapitalallokering, vilket förvärvet av First Data är ett bevis på. Detta har resulterat i 38 år i rad med tvåsiffrig tillväxt i vinst per aktie", skriver förvaltarna.

De främsta positiva bidragsgivarna till fondens avkastning var Afry, Amadeus och OTIS. I den negativa vågskålen fanns Adobe, McCormick och Keysight.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Microsoft, Boston Scientific och Adobe Systems, med portföljvikter om 8,4, 5,7 respektive 5,3 procent.

Fondens sektorfördelning bestod till 22 procent av IT, följt av hälsovård och sällanköpsvaror på 18 respektive 15 procent.

Vad gäller geografisk fördelning hade fonden störst exponering mot USA, följt av Norden och Spanien, med vikterna 65, 11 respektive 6 procent.

Pareto Global B, %maj, 2024
Fond MM, förändring i procent-1,4
Index MM, förändring i procent0,1
Fond i år, förändring i procent10,7
Index i år, förändring i procent14,1
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER