Positivare stämningsläge i Stockholmsekonomin men långtidsarbetslösheten oroar
Stockholmsbarometern, som mäter stämningsläget hos företag och hushåll, ökar med 11 enheter till 105 under det första kvartalet. Det skriver Stockholms Handelskammare som står för undersökningen. Normalläge är 100.
ANNONS
Utfallet indikerar en något starkare konjunktur i Stockholm än normalt. Dessutom är stämningen betydligt positivare än samma tid i fjol när siffran uppgick till 62.
”Det är en markant förbättring om man jämför med för ett år sedan, då det verkligen var nattsvart och de negativa tongångarna dominerade. Nu ser det bättre ut med hoppfulla tongångar, även om det fortsatt finns tydliga underliggande problem med exempelvis långtidsarbetslöshet”, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.
De branscher som sticker ut negativt är bara livsmedel och tillverkningsindustri med -10,0 respektive -8,5. Båda faller dock från ett starkt utgångsläge och redovisar fortsatt ett relativt normalt konjunkturläge, heter det.
Ett orosmoment är långtidsarbetslösheten. I mars var 40 000 personer långtidsarbetslösa, upp 27 procent från samma månad i fjol.
”Långtidsarbetslösheten var problematiskt hög redan innan pandemin och det finns starka skäl till oro att den biter sig fast på en permanent högre nivå efter pandemin. Dessutom har gruppen som varit arbetslösa 6 till 12 månader vuxit under pandemin, vilket är oroande. Risken är att dessa trilla in i långtidsarbetslöshet”, säger Stefan Westerberg.