Det hajpade kryptovalutabolaget Quickbit har knappt ett år efter börspremiären ett antal frågor att räta ut. Detta sedan flera storägare sålt ut sig medan bolaget fortsätter att vara helt beroende av externa parter för att driva befintlig och kommande verksamheter, skriver Realtid i en artikel publicerad igår onsdag.
Finanssajten listar de fem största frågetecknen just nu kring bolaget.
1) Varifrån har schweiziska Bullet Capital, som köpt aktier av Quickbits storägare Abelco och FTCS Intressenter för 150 miljoner kronor, fått sina pengar ifrån? Fonden drivs av svensken Mathias Jonsson van Huukslot. Varken han eller Bullet Capital är kända namn i fondvärlden, konstaterar Realtid.
2) Hur oberoende är Mathias Jonsson van Huuksloot? Det har sagts att Bullet är en oberoende aktör men Huuksloot har medgivit att han känner personer inom det så kallade Marbella-nätverket, den grupp av nyckelpersoner och storägare som spelat avgörande roll för Quickbits framväxt.
3) Quickbits förvärv av holländska Digital Currency Services på 16,5 miljoner kronor. Vilken betydelse har den och kan den genomföras?
4) Varför säljer storägare och nyckelpersoner i Quickbit och satsar på andra bolag? Realtid påpekar att ”även storägarna Abelco och FTCS Intressenter har sålt i och med affärerna med Bullet. De fick visserligen 14 kronor per aktie men att så stora ägare minskar sin exponering så snabbt efter noteringen är givetvis inte positivt”.
5) Varför har inte gamla frågetecken rätats ut? Detta berör frågor som var aktuella redan vid noteringen så som vem som egentligen styr verksamheten och de leverantörer som beskrivs som viktiga partners till bolaget. En annan fråga är också varifrån miljardflödet av transaktioner kommer ifrån?
Quickbit återfinns på NGM-listan med ett börsvärde på över 650 miljoner kronor. Aktien handlas ned 1,6 procent på torsdagseftermiddagen.
Länkar och källor: