Bildkälla: Stockfoto

Räntefonden som fokuserar på hållbarhet och likviditet - ODIN Sustainable Corporate Bond

Den 31 maj lanserade ODIN Fonder den nya hållbara räntefonden ODIN Sustainable Corporate Bond. Fonden är en mörkgrön artikel 9-fond enligt SFDR och investerar primärt i europeiska företagsobligationer med hög kreditvärdighet, så kallade investment grade-obligationer. ODIN Sustainable Corporate Bond förvaltas av Nils Hast tillsammans med Mariann Stoltenberg Lind.

Finwire har träffat förvaltaren Nils Hast i samband med uppstarten av den nya fonden. Hast har arbetat hos ODIN Forvaltning sedan 2011 men har arbetat inom finansbranschen i över 20 år.

“Vi har sett ett stort intresse från våra institutionella kunder i Sverige gällande en ränteprodukt på den svenska marknaden”, säger Nils Hast till Finwire.

Den nya fonden har huvudsakligen två fokus. Förutom att vara en hållbar artikel 9-fond har fonden ett stort fokus på likviditet. Förvaltaren menar att ODIN Sustainable Corporate Bond inte ska vara en fond som behöver stänga likt många andra fonder behövde göra på den svenska marknaden under inledningen av pandemin då de saknade likviditet.

“Likviditet i en fond är inte bara att du har en massa förfall som kommer upp de närmsta tre månaderna, utan det innebär att du kan få pengar idag. De kunder som vill ut behöver pengar idag och inte om tre månader”.

Vidare är fonden en artikel 9-fond enligt SFDR och förvaltarna har satt tre krav ett innehav måste uppfylla för att ta plats i portföljen. Dels att emittenten bidrar till ett av ODINs hållbarhetsteman där man valt ut de sex teman som matchar mot EUs miljömål samt ytterligare ett socialt tema som är kopplat till FN:s mål om hälsa och livskvalité. Utöver detta får emittenten inte orsaka signifikant skada på något annat hållbarhetsmål. Det tredje kravet innebär att innehavet följer internationella konventioner och normer, bland annat ILO-konventioner och antikorruptionsavtal.

“När det gäller hållbarhetsratings har vi sett att det inte är nog att följa ratings utan vi måste göra vår egen kompletterande bedömning. Därför har vi nyligen tagit in två personer i vårt team som jobbar med hållbarhet inom ODIN. De hjälper oss att utveckla en intern linje och analyserar bolagen ur ett hållbarhetsperspektiv”.

Fonden har ett brett europeiskt mandat definierat som antingen europeiska bolag som ställer ut i valfri valuta eller ett bolag som ställer ut en obligation i en europeisk valuta. Man investerar dessutom bara i investment grade-obligationer vilket innebär minst en rating på BBB-. När det gäller vilka faktorer en investerare bör hålla koll på när man letar efter likvida räntefonder betonar Hast vikten av ett bredare mandat.

“Ränteförvaltning handlar om att säga nej. Vi har ett system med red-flags där vi tittar på bolaget, ägarstrukturen, historiken och andra faktorer. Om vi hittar allt för många röda flaggor lägger vi bara bolaget åt sidan och ägnar inte mer tid åt det. Det är klart att om du bara till exempel har ett nordiskt mandat inom en sektor så kan du inte säga nej så många gånger”.

Sektorer som passar väl in i fonden uppges bland annat vara telekommunikationssektorn, även hälsovårdssektorn och banksektorn ser förvaltaren som intressanta investeringsområden.

Vidare menar Hast att det varit en ordentlig omprisning på marknaden under året, delvis på grund av pandemin men till största del menar förvaltaren att det är kriget i Ukraina som drivit upp inflationen. Tittar man istället på marknaden ur ett längre perspektiv menar förvaltaren att detta är bra då man nu kan få avkastning även om man sparar i en säker investment grade-fond. Hast menar också att det är bra för ekonomin att det börjar kosta att låna pengar igen så att inte alla investeringar i princip är gratis för då kommer det säkerligen en hel del felinvesteringar.

Den stora risken förvaltaren ser framöver är att ECB trappar ner sina obligationsköp vilket innebär att en stor efterfrågan försvinner.

“Tanken är väl då att när räntenivån kommer upp lite kan de gamla köparna komma tillbaka. Det vill säga de som normalt köpte investment grade men som nu kanske köper high yield för att de inte fått någon avkastning”, avslutar förvaltaren Nils Hast.

Förvaltningsavgiften för ODIN Sustainable Corporate Bond ligger på 0,20 till 0,40 procent beroende på andelsklass. Fondens jämförelseindex är Morningstar Eurozone 1-5 Yr Corporate Bond TR. Räntedurationen i fonden kommer att ligga mellan 0-5 år, jämförelseindexet har en duration på 3 år.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER