Riksbanken menar dock att det bland företagen finns hopp om att kunna höja priserna på sikt när köpkraften bland hushållen stärks. Inför kommande avtalsrörelse ses den lägre inflationen och sjunkande styrränta göra det lättare för parterna att kunna komma överens.
"De sämre framtidsutsikterna syns tydligast inom industrin, som inte längre tror på en förbättring i närtid. Exportindustrin märker av en svagare efterfrågan från omvärlden, vilket bland annat reflekteras i att orderingången fortsätter att sjunka. För byggsektorn är läget fortsatt tufft, och man tror nu att det dröjer ännu längre innan man kan se en tydlig uppgång i efterfrågan på bostäder", skriver centralbanken.
Den mest optimistiska sektorn är fortsatt handeln, men optimismen har även dämpats i sektorn sedan våren.
"Handeln förväntade sig att försäljningen skulle gå bättre än vad den gjort under sommaren och början av hösten. Det gäller särskilt sällanköpshandeln, som lyfter fram att en bidragande orsak kan vara att efterfrågan på sådant som heminredning, byggmaterial och elektronik mättades under pandemin. Handlarna väntar fortsatt på att hushållen ska börja konsumera mer i och med lägre inflation och sjunkande räntor, men det förefaller ta längre tid än väntat".