Deutsche Bank och Commerzbank utmärkte sig bland de bästa europeiska bankaktierna under måndagen efter att de bekräftat att en fusion utvärderas.
Vid 10.45-tiden var Deutsche Bank upp 3,5 procent medan Commerzbank steg 5,8 procent.
I en kommentar skriver CMC Markets brittiske chefsanalytiker Michael Hewson att det finns risk för att en sådan sammanslagning inte kommer att sluta väl.
"Under normala omständigheter borde detta inte orsaka några större diskussioner eftersom det inte finns så mycket att tjäna på en sådan sammanslagning. Båda bankerna kämpar sig på väg tillbaka genom att kapa kostnader och uppdatera/byta ut sina system i tid när de flesta sektorskollegor redan har gjort så eller ligger två år före", skriver han och tillägger:
"Tyska politiker har varit bekymrade sedan en tid tillbaka på grund av svagheter i banksystemet i allmänhet och i Deutsche Bank i synnerhet när Angela Merkel för tre år sedan gick så långt som att utesluta en räddningsaktion av storbanken om de inte skulle klara sig".
"Den tyska oppositionen är rädda för att tiotusentals jobb kan vara i fara. De största hindren för en sammanslagning handlar nog dock om värderingen av bankens tillgångar och åtaganden."
"Due diligence (företagsbesiktning) kan väl vara ett gammaldags koncept för vissa politiker, men är det något som investerare har lärt sig att uppmärksamma under de senaste åren så är det att de fusionerna visat sig vara katastrofala", skriver Hewson och nämner RBS / ABN Amro, Lloyds / HBOS och Bankia i Spanien.
"Då har vi ännu inte nämnt Deutsche Banks historia och det faktum att 9 år efter förvärvet av Postbanken så har banken fortfarande inte fullt ut bestämt sig för hur den delen passar in i den övergripande affärsmodellen, med en konstant spekulation om huruvida den ska säljas av".
"Vidare skulle en eventuell framtida sammanslagning kräva en korrekt nagelfarning kring båda bankernas balansräkningar, något som skulle kunna gör att vissa obehagliga överraskningar kan komma i öppen dager. Det betyder förstås inte att en sammanslagning inte kommer att ske. Om politiker vill att det ska hända kommer det troligen att göra det, men historien berättar för oss att det förmodligen inte kommer att sluta bra."