Bildkälla: Stockfoto

Risken för recession i Storbritannien har ökat - Abrdn

Det har varit intensiva veckor för Storbritannien. Efter att landets nya finansminister Kwasi Kwarteng lade fram regeringens minibudget förra veckan har pundet tappat rejält i värde mot dollarn och den 5-åriga statsobligationen har rört sig kraftigt.

Budgeten har kritiserats från flera håll och Internationella valutafonden (IMF) har sagt att man övervakar den ekonomiska utvecklingen i landet.

Nu har även finansjätten Abrdn kommenterat den senaste utvecklingen. I en analys skriver Abrdns chefsekonom Jeremy Lawson att Bank of England (BoE) sitter i en svår sits.

"Under tiden kommer den olämpliga och olämpligt dimensionerade finanspolitiska lättnaden att öka den totala efterfrågan i en redan överhettad ekonomi, vilket tvingar Bank of England att strama åt penningpolitiken mer aggressivt. Detta i sin tur gör i slutändan en recession mer snarare än mindre sannolik", skriver Lawson.

"På lång sikt är vi oroliga för att den permanenta inskränkningen i statsfinanserna kommer att öka oron för skuldbördans hållbarhet mot bakgrund av strukturellt ökande efterfrågan av offentliga utgifter", fortsätter Lawson.

Enligt Lawson försämras förtroendet allt mer för Storbritannien, vilket ökar sannolikheten för att BoE kommer göra ett muntligt ingripande innan sitt kommande möte.

För att rädda situationen måste BoE agera med en stor räntehöjning vid sitt nästa möte, skriver Lawson, som även pekar på att marknaden förväntar sig en höjning på nästan 200 punkter.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER