Bildkälla: Stockfoto

Rysk produktion av råolja kan nå sin lägsta nivå på 18 år

Sanktioner från EU och andra aktörer kan få den ryska produktionen av råolja att nå sin lägsta nivå på 18 år enligt den internationella energimyndigheten IEA. Det skriver Wall Street Journal, som tagit del av myndighetens senaste rapport.

Enligt IEA kan EU:s planer på att fasa ut den ryska oljan helt från unionen göra att Ryssland tappar upp emot 3 miljoner fat olja per dag från och med juli månad. Blir det verklighet kommer den ryska dagliga produktionen av olja ligga på 9,6 miljoner fat per dag, vilket utgör den lägsta nivån sedan 2004.

Efter att ha tappat flera av sina europeiska kunder har ryska oljebolag ändrat sina leveranser till andra länder. Indien är ett av dessa länder, där flera stora bolag köpt rysk olja till ett rabatterat pris. Ryssland har fått flera sanktioner lagda på sitt näringsliv efter att ha invaderat Ukraina. Särskilt gas- och oljeföretag har stått i fokus för sanktionerna.

I rapporten sänkte även IEA sin prognos för det globala oljeutbudet för i år med 100 000 fat per dag till 99,2 miljoner fat per dag.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER